MENIU

Vremea se va răci începând de astăzi, în mai multe regiuni, unde se aşteaptă vijelii şi grindină

Foto: sxc.hu

Meteorologii ne avertizează că temperaturile de 29-30 de grade de zilele trecute vor fi urmate de răcire bruscă, vijelii şi grindină.

Romanii au

 

Aici se înnorează şi cad averse însoţite de tunete, fulgere şi rafale de vânt, fenomene care, în cursul după-amiezii se vor extinde şi în celelalte regiuni. Izolat, vor fi chiar vijelii şi căderi de grindină, iar pe arii restrânse, unde aversele vor fi mai puternice, cantităţie de apă vor depăşi 15, 20 l/mp. Sub aspect termic, însă, vremea se menţine caldă, cu maxime de la 20 la 30 grade. Valori mai mici vor fi doar în nordul Moldovei şi Delta Dunării.

În Maramureş, Transilvania şi Crişasna
, apoi şi în Banat norii groşi acoperă cerul treptat şi aduc averse cu tunete, fulgere şi rafele de vânt, care izolat pot atinge intensitatea vijeliei. Sunt posibile căderi de grindină şi averse mai puternice, aşa că e obligatoriu să nu uitaţi umbrela acasă. E cald, chiar dacă în nord maximele scad uşor: 22 grade în Baia Mare, 24 în Cluj Napoca şi 28 la Timişoara.

În sud, ziua începe cu vreme frumoasă însă, odată cu după-amiaza norii se vor dezvolta şi aici, vor deveni tot mai ameninţători şi vor aduce ploi şi descărcări electrice însoţite de rafale de vânt. Până la amiază, mercurul urcă grăbit în termometre până la 30 grade la Drobeta, Craiova, Giurgiu şi Călăraşi, 28 în Buzău, cu 8, 9 grade peste nivelul normal.

În prima parte a zilei şi Dobrogea are parte de mult soare, cu 24 de grade la Constanţa, 26 la Tulcea. Până seara, însă, nici regiunea aceasta nu va fi scutită de averse, trăsnete, vânt şi poate chiar grindină.

În Moldova, alaiul de ploi cu tunete, fulgere, vânt în rafale şi chiar vijelii se răspândeşte treptat dinspre nord în toată regiunea. Valul de aer cald nu se lasă însă alungat aşa de uşor, aşa că amiaza aduce 26 de grade la Iaşi şi chiar 28, 29 grade în sud, la Galaţi şi la Focşani.

În capitală, ziua începe cu vreme frumoasă şi calmă, însă după-amiaza se vor ivi nori grei, ameninţători, care vor aduce ploi în aversă cu tunete, fulgere şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Vremea, însă, rămâne caldă: 27, 28 grade maxima, cu 5, 6 grade peste regimul normal. Presiunea atmosferică, de 753 mm coloană de mercur, are tendinţa de creştere.
 

 

 

 

 

Miercuri aversele se mai restrâng, dar temperaturile nu mai prind avântul de luni, rămânând la valori între 16 şi cel mult 26 de grade, cu alte cuvinte la temperaturi normale pentru un aprilie la început.

Bucureştenii au parte astăzi de ploi, care se întind pe arii mai mari, norii acoperă bună parte din cer, iar local aversele devin chiar abundente.

Mai multe articole despre:
ploaie meteorologi grindină temperaturi vijelie