MENIU

Vremea de astăzi se anunţă plăcută, chiar caldă

Foto: astroclubul.org
Bucureştenii pot folosi şi azi sandalele şi ochelarii de soare. Vremea se menţine însorită, iar maxima atinge 27-28 de grade, valoare peste normalul perioadei.

Nu mai este mult până când soarele va bifa echinocţiul de toamnă, pe 22 septembrie, moment în care ziua va fi egală cu noaptea. Până atunci însă ne mai putem bucura de mai multe minute de lumină naturală, chiar dacă astăzi soarele ne mai fură din durata zilei puţin peste 3 minute faţă de ieri, oferindu-ne doar 12 ore, 25 de minute şi 45 de secunde de lumină pentru această zi.

Şi, pentru că noaptea nu a venit cu nici un fenomen demn de amintit, şi ziua de azi se anunţă tot plăcută, chiar caldă. E drept că norii care peste noapte au adus ploi scurte doar în Banat, Crişana şi Oltenia, ocupă azi toată jumătatea de sudvest a ţării, cuprinzând şi parte din Muntenia şi Transilvania şi tot Maramureşul. Aşadar, chiar dacă pe un fond termic cald, ziua de stăzi e mai degrabă ploioasă pentru această parte a ţării. În celelalte regiuni însă, soare pe săturate şi temperaturi pe măsură. De altfel, la nivelul întregii ţări, mercurul nu va coborî sub 21 de grade la amiază, iar în Bărăgan şi Moldova, s-ar putea chiar să se atingă 29 de grade. Ceva mai rece, desigur, dar nu cu mult, va fi, cum ne-am obişnuit, în depresiunile din estul Transilvaniei, dar, cum spuneam, vom avea parte de încă o zi de vară în plin avânt.

Peste Carpaţi, în vest, centru şi nord-vest, ploile sunt la ordinea zilei, dar norii şi vântul o idee cam susţinut nu vor ţine temperaturile în frâu, aşa că vorbim de valori la amiază şi de 28 de grade, cum e cazul la Arad şi Timişoara, 27 în Baia Mare şi 25 la Miercurea Ciuc şi Braşov.

Nori vor fi astăzi şi peste sudul ţării, dar mai ales în Oltenia, unde soarele este scump la vedere. Totuşi, chiar şi în oraşe ca Drobeta Turnu Severin şi Vâlcea, unde ploile sunt cele care dau tonul zilei,
mercurul nu scade sub 27 de grade. Ba chiar în Muntenia, vara îşi pune amprenta mai ales la amiază când se aşteaptă 28 de grade, cum e cazul la Piteşti şi Călăraşi, ba chiar 29, în Alexandria şi Giurgiu.

În schimb, dobrogenii au parte de soare, norii încă nu au ajuns aici cu ploile din dotare, iar temperatura se avântă până la 27 de grade la
Cernavodă, 26 la Tulcea şi 24 la Constanţa.

Singura parte din Moldova care e văduvită de soare azi este Bucovina. Aici norii sunt la putere, iar ploile nu lipsesc nici ele. În schimb, cald şi însorit în restul regiunii, cu valori şi de 28 de grade, în Iaşi şi Botoşani.

Bucureştenii pot folosi şi azi sandalele şi ochelarii de soare. Vremea se menţine însorită, iar maxima atinge 27-28 de grade, valoare peste normalul perioadei. Vântul nici el nu trece de moderat şi abia spre seară norii încep să se adune, şi să pună stăpânire pe cer, pregătind ploile ce vor urma.

Presiunea atmosferică este în creştere astăzi de la 755 mm coloană de mercur, spre o valoare mai apropiată de cea de referinţă,
760 mm coloană de mercur.

Mai multe articole despre:
ploi vânt fulgere trăsnete