MENIU

Vosganian: Guvernul se afă în impas şi simulează interesul pentru legile Educaţiei

Foto: prezentonline.ro
Vosganian: Nu înţelegem de ce acestă dezbatere a fost iniţiată de un membru al Parlamentului atunci când ea trebuia iniţiată de către Guvern

Dezbaterea trebuia iniţiată de Guvern, numai că acesta se află în acest moment în impas în privinţa Educaţiei şi încearcă o acţiune propagandistică menită să sugere totuşi interesul Guvernului şi al partidelor pentru legile Educaţiei. Afirmaţia a fost făcută de senatorul PNL, Varujan Vosganian, la începutul dezbaterii publice pe proiectele legilor Educaţiei. a ţinut să intervină în şedinţa de dezbatere a proietelor legilor educaţiei

Dezbaterea publică pe marginea proiectelor de reformă a educaţiei elaborate de fostul Guvern Tăriceanu, de Comisia prezidenţială şi de ministrul Andronescu este boicotată de PNL care acuză Guvernul că nu şi-a asumat organizarea dezbaterii. După ce preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a rostit scurtul discurs de inaugurare, reprezentantul PNL Varujan Vosganian a cerut cuvântul, precizând că este vorba de o intervenţie procedurală.

"PNL este conştient de situaţia învăţământului, dar ne manifestăm nedumerirea. Nu înţelegem de ce acestă dezbatere a fost iniţiată de un membru al Parlamentului atunci când ea trebuia iniţiată de către Guvern", a spus Varujan Vosganian.

Potrivit liderului liberal, propunerea mai multor proiecte de legi pe Educaţie "sugerează că Guvernul se afă în acest moment într-un impas şi doreşte să mute impasul guvernamental pe o acţiune propagandistică menită să sugere totuţi interesul Guvernului şi al partidelor dvs. într-un moment în care cadrele didactice se află într-o situaţie atât de inconfortabilă în urma unor  promisiuni neonorate". 

Vosganian s-a întrebat dacă Executivul nu încalcă prevederile Pactului Naţional pentru Educaţie, deoarece asumarea răspunderii este o improvizaţie, iar semnatarii Pactului s-au angajat să respingă improvizaţiile. De asemenea, el a acuzat politizarea sistemului, fapt care contravine şi el Pactului. "Până când nu Guvernul nu va răspunde la aceste întrebări, PNL nu va participa la această dezbatere", a conchis Vosganian.

Anastase a spus că PNL preferă o abordare politică a subiectului, apoi a intervenit şi preşedintele Băsescu: "Vă amintesc că dumneavoastră aţi dat ordonanţa de urgenţă de suspendare a creşterii salariilor profesorilor".

Dezbaterea publică cu tema "Reforma structurală a societăţii româneşti. Modernizarea României prin educaţie" organizată de preşedintele Camerei Deputaţilor Roberta Anastase a început, discuţiile fiind rezervate dezbaterilor generale şi măsurilor de reformare a învăţământului preuniversitar.

La deschiderea discuţiilor a participat preşedintele României Traian Băsescu, primul-ministru Emil Boc, ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu.