MENIU

Voronin convoacă noul Parlament moldovean în 28 august

Foto: moldova.md

Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a semnat decretul de convocare a noului Parlament, pentru data de 28 august, relatează Unimedia.

"În temeiul articolului 63 aliniatul 2 din Constituţia Republicii Moldova şi al articolului 1 aliniatul 5 din regulamentul Parlamentului, preşedintele Republicii Moldova a semnat decretul, potrivit căruia Parlamentul, ales la 29 iulie 2009, se convoacă în ziua de 28 august 2009", potrivit decretului semnat de Voronin.

Potrivit unor surse sub acoperirea anonimatului citate de Ştirea Zilei, prima şedintă va fi una scurta, doar de constituire a legislativului, dupa care comuniştii vor solicita o pauză. Astfel, liberalii si democraţii nu vor reuşi să constituie comisiile parlamentare şi nici să aleagă un nou preşedinte al Parlamentului.

Principala sarcină a noului Parlament va fi alegerea preşedintelui ţării, în caz contrar, Republica Moldova riscând o criză politică. Tocmai eşecul Parlamentului precedent de a desemna un şef al statului a dus la convocarea de alegeri anticipate. 

Curtea Constituţională a validat vineri rezultatele alegerilor legislative anticipate din 29 iulie, câştigate de comunişti, dar fără suficiente voturi pentru a forma guvernul sau a desemna preşedintele ţării. Celelalte patru partide intrate în noul Parlament - cele trei partide liberale şi partidul fostului preşedinte al Parlamentului Marian Lupu - au anunţat formarea unei coaliţii.

Aceasta are suficiente voturi pentru a forma guvernul şi a desemna preşedintele Parlamentului, dar mai are nevoie de opt voturi pentru a-şi desemna candidatul favorit în funcţia de şef al statului. În cazul unui eşec, noi alegeri anticipate nu pot fi convocate înainte de februarie 2010. 

Mai multe articole despre:
Vladimir Voronin Republica Moldova