MENIU

Volkswagen şi BMW afectate de criza de pe piaţa auto

Foto: NewsIn

Industria auto continuă să fie afectată de criza economică. Cel mai mare constructor european de autoturisme, Volkswagen AG, a anunţat scăderi ale vânzărilor de 20%. Cel mai mare constructor de maşini de lux din lume, BMW, a înregistrat o scădere a venitului de 5 procente.

Volkswagen AG, cel mai mare constructor european de autoturisme, a anunţat că livrările au scăzut luna trecută cu circa 20%, în contextul în care recesiunea economică si problemele din piaţa creditelor au condus la o cerere mai scăzută. "Primele cinci săptămâni ale anului au arătat că actuala criză ne afectează din plin", a declarat directorul de vânzări Volkswagen, Detlef Wittig.

Scăderea este comparabilă cu declinul de 2,9% înregistrat în decembrie. Pentru întregul an, livrările ar putea scădea cu 8-10% faţă de nivelul record de 6,23 milioane înregistrat în 2008, a mai spus Wittig. Volkswagen va închide cele mai mari fabrici din Germania pentru cinci zile în această lună, măsură ce va afecta două treimi din cei 92.000 de angajaţi din ţară. De asemenea, grupul va opri pentru trei zile producţia fabricii principale din Wolfsburg.

BMW, cel mai mare constructor de maşini de lux din lume, a fost şi el afectat de criză. Reprezentanţii producătorului au raportat o scădere cu 5% a veniturilor din 2008, în contextul crizei financiare mondiale ce a afectat grav piaţa auto, relatează Reuters. Compania a redus numărul angajaţilor cu 7%, la 100.041 persoane la sfârşitul anului.

Cererea de modele sport precum BMW Z4 a scăzut în timpul iernii, determinând compania să publice un declin al vânzărilor, prima scădere anuală din 1993. "În afară de reticenţa de a cumpăra noi vehicule, nu există semne de stabilizare în piaţa autoturismelor second hand", a anunţat BMW într-un comunicat.