MENIU

Vladimir Voronin renunţă la funcţia de preşedinte al R. Moldova, potrivit RIA Novosti

Foto: RTV

Vladimir Voronin pleacă din funcţia de preşedinte al Republicii Moldova şi rămâne deputat, potrivit unei surse din Partidul Comuniştilor Moldoveni, anunţă RIA Novosti.

Potrivit sursei, renunţând la funcţia de preşedinte, Voronin se va concentra pe activitatea de deputat al facţiunii comuniştilor, care are 48 de mandate în Parlamentul de la Chişinău.

Alianţa pentru Integrare Europeană cheamă la raport guvernul de la Chişinău

Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE), convocată miercuri în cea de a doua şedinţă a Parlamentului ales la 29 iulie, a chemat la raport Guvernul, dar şi conducerea companiei Teleradio Moldova şi pe cea a Consiliului Coordonator al Audiovizualului.

Majoritatea liberal-democrată a reacţionat astfel în replică la refuzul conducerii companiei Teleradio Moldova de a transmite în direct şedinţa de miercuri a Legislativului. Deputaţii au declarat că astfel au fost încălcate prevederile legislaţiei, care obligă Compania publică Teleradio Moldova să transmită în direct şedinţele Parlamentului la solicitarea forului legislativ.

AIE l-a chemat de asemenea în Parlament pe premierul în exerciţiu, Zinaida Greceanîi, pentru a prezenta un raport pe marginea situaţiei social-economice din Republica Moldova, despre care majoritatea democratică spune că a devenit deplorabilă în urma activităţii defectuoase a cabinetului Greceanîi şi a guvernării comuniste.

Deputaţii comunişti nu s-au prezentat miercuri la cea de a doua şedinţă a  Parlamentului de la Chişinău. La prima şedinţă din 28 august, comuniştii au ieşit din sală, anunţând o pauză până la 4 septembrie. Majoritatea din AIE a continuat şedinţa, alegându-l pe preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, în calitate de preşedinte de Parlament şi fixând şedinţa pentru data de 2 septembrie.

Deputaţii din AIE au mai adoptat de asemenea, la propunerea preşedintelui Partidului Democrat, Marian Lupu, o adresare către minorităţile naţionale, în care le asigură că drepturile acestora nu vor fi prejudiciate odată cu schimbarea guvernării, "chiar dacă anumite forţe încearcă să provoace îngrijorări în societate în acest sens".

Deputaţii liberal-democraţi au anunţat o pauză până la ora 12:00, pentru a permite oficialilor invitaţi pentru raport să vină în Parlament.

Între timp, grupul parlamentar al Partidului Comuniştilor pare să aibă o şedinţă separată, în aceeaşi clădire a Palatului Republicii, unde au loc şi şedinţele plenare ale Parlamentului. Sediul bibliotecii Onisifor Ghibu din incinta Palatului Republicii este blocat de către angajaţi ai Serviciului Pază de Stat, care au agresat chiar câţiva jurnalişti care încercau să se intereseze ce se întâmplă în clădire.

În acelaşi timp, agenţiile de ştiri apropiate comuniştilor transmit că o plenară importantă a activului PCRM are loc în acest momente într-o altă sală de şedinţe - la Palatul Feroviarilor. Ria Novosti scrie că PCRM planifică să discute la plenara activului "actualul moment politic"şi să adopte decizii privind "strategia şi tactica partidului în actualele circumstanţe politice".

În urma alegerilor din 29 iulie, Partidului Comuniştilor i-au revenit 48 de mandate. Cele patru partide necomuniste care au intrat în Parlament au decis să constituie o coaliţie liberal-democrată, cu 53 de mandate, contra celor 48 ale comuniştilor.

Cele 53 de mandate ale fostei opoziţii sunt suficiente pentru a alege conducerea Parlamentului şi a investi Guvernul, dar numărul de deputaţi este cu 8 mai mic decât necesarul pentru a alege un şef de stat. Liderii partidelor de opoziţie au declarat că Partidul Comuniştilor ar trebui să dea dovadă de responsabilitate şi să delege minim 8 deputaţi pentru a vota noul preşedinte şi a evita astfel o nouă criză politică şi dizolvarea Parlamentului ales la 29 iulie.

Partidul Comuniştilor însă a declarat că nu recunoaşte Alianţa pentru Integrare Europeană ca partener de dialog şi a anunţat că va iniţia constituirea propriei coaliţii de centru-stânga şi va negocia în acest scop cu PD-ul lui Marian Lupu şi Alianţa Moldova Noastră a lui Serafim Urechean. Şi Lupu, şi Urechean au declarat însă că vor rămâne fideli angajamentelor de constituire a AIE.