MENIU

Vladimir Voronin acuză Serbia de implicare în organizarea protestelor de la Chişinău

Foto: moldova.md

După România, Vladimir Voronin acuză şi Serbia de implicare în organizarea protestelor de la Chişinău. Preşedintele moldovean susţine că, alături de agenţi români, şapte sârbi au condus acţiunile de stradă de săptămâna trecută. Voronin a făcut aceste declaraţii într-un interviu acordat cotidianului spaniol, El Pais.

Vladimir Voronin susţine că instigatorii au fost arestaţi şi puşi sub acuzare pentru jaf, pentru că au furat casele de bani din instituţiile vandalizate.

Liderul moldovean spune că agenţi de securitate străini au vrut să organizeze la Chişinău o Revoluţie a Culorilor, după acelaşi scenariu ca la Belgrad, Tbilisi, Bişkek sau Kiev.

Voronin mai spune că, atunci când România a devenit stat membru al Uniunii Europene, el a cerut eliminarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, niciun moldovean n-ar mai fi cerut paşaport românesc, a subliniat Voronin, care a precizat însă oficialii europeni sunt încăpăţânaţi.

Cât despre România, Voronin spune că ţara noastră nu este conştientă că se află în Uniunea Europeană şi că trebuie să respecte unele reguli. Preşedintele moldovean a atribuit din nou României tendinţe expansioniste şi de aceea, spune el, ţara noastră refuză să semneze Tratatul de Bază.

Voronin nu s-a sfiit să declare că Republica Moldova vrea să ajungă în Uniunea Europeană, prin Bruxelles, şi nu pe la Bucureşti.