MENIU

Virusul H1N1 ar fi putut circula nedetectat la porci timp de ani de zile, cred cercetătorii

Foto: chinadaily.com.cn

Cele mai complete analize ale virusului H1N1 de până în prezent arată că acesta a circulat nedectat timp de mai mulţi ani, cel mai probabil la porci.

Potrivit cercetătorilor, este important ca virusurile gripale porcine să fie mai bine supravegheate, pentru că acestea sunt în mod clar o sursă potenţială de pandemii umane. "Porcii au devenit un rezervor de virusuri cu potenţialul de a provoca epidemii semnificative de boli respiratorii sau chiar pandemii la oameni", a scris o echipă internaţională de cercetători în revista Science. "Este posibil ca acest virus să fi circulat nedectat la porci undeva în lume", au adăugat ei.

Cercetătorii au confirmat de asemenea alcătuirea genetică neobişnuită a acestui virus, care combină gene ale unor virusuri umane, porcine şi aviare. O echipă de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, Centrele americane de control şi prevenire a bolilor (CDC) şi de la alte instituţii au secvenţionat codurile genetice a 51 de eşantioane diferite ale virusului din Statele Unite şi Mexic. Ei au confirmat ceea ce specialiştii în gripă spuneau de ani de zile, că virusurile gripale nu numai că pot suferi rapid mutaţii, dar pot schimba între ele segmente întregi de informaţie genetică, dând naştere la virusuri noi. Cum anume se produce acest schimb genetic este în continuare un mister.

"Există mai multe scenarii pentru evenimentele care au dus la apariţia noului virus A (H1N1), inclusiv recombinarea în Asia sau Americi", scriu cercetătorii. Aceştia nu au aflat încă în ce mod a obţinut acest virus capacitatea de a infecta oameni. Virusul nu are mutaţiile obişnuite ce permit virusurilor animale să facă saltul la oameni şi apoi să se transmită uşor de la om la om.

Specialiştii îşi fac griji atunci când virusurile sar direct de la animale la oameni. În mod obişnuit, în asemenea cazuri, ele nu se transmit la mai mult de o persoană. De exemplu, temutul virus H5N1 al gripei aviare, care a infectat 429 de persoane şi a ucis 262, se transmite rareori de la om la om. Însă când acest lucru se întâmplă, virusurile se pot răspândi în toată lumea, cu efecte devastatoare.

Virusul a infectat până în prezent peste 11.000 de persoane din 42 de ţări şi a provocat moartea a 86 dintre ele. Organizaţia Mondială a Sănătăţii va declara probabil stare de pandemie, deşi virusul cauzează simptome moderate la oameni.

Mai multe articole despre:
virus epidemie pandemie porc gripă porcină H1N1