MENIU

Viorica Costiniu, preşedinte de onoare AMR: Suntem obligaţi să ne prostituăm juridic

Viorica Costiniu: România mimeză statul de drept
Foto: NewsIn

Viorica Costiniu, preşedintele de onoare al Asociaţiei Magistraţilor din România şi judecătorul care a decis judecarea în libertate în cazul lui Puiu Popoviciu, consideră că magistraţii sunt \"obligaţi să se prostitueze juridic\".

"Legislaţia română te pune în situaţia ca, în câteva ore, să fii obligat să studiezi un volum sau mai multe în urma cărora să decizi. Parchetul mizeză pe criza de timp a judecătorului. Am avut situaţii când într-o oră a trebuit să studiez 60 de volume", a explicat Viorica Costiniu, la Realitatea TV, în cadrul emisiunii "3x3".

Potrivit preşedintelui de onoare al AMR, în cazul Popoviciu s-au studiat 22 de volume de peste 5.000 de pagini, în doar 90 de minute. Totuşi, ea a ţinut să sublinieze că îşi asumă decizia din cazul Popoviciu.

Totodată, Viorica Costiniu susţine că "România mimeză statul de drept". "Suntem într-o fază de consolidare a statului poliţienesc", consideră ea, aducând ca argument faptul că bugetul justiţiei "rămâne, pentru încă trei ani, atârnat de voinţa Executivului" şi este "cel mai mic buget din anii de după decembrie 1989 încoace". Aceasta a mai precizat că reducerile bugetare nu se fac de la Ministerul Justiţiei.

"Ministerul Justiţiei are aproape 500 de încadraţi, majoritatea sunt salarizaţi cu salarii de judecători deşi nu au călcat în vreo instanţă judecătorească. Din păcate, modul în care este administrat acest buget ne arată că Justiţia nu este recunoscută de celelalte două puteri ca o putere în stat", crede preşedintele de onoare al AMR.