MENIU

Viitorul financiar al Naftogaz este incert, potrivit Ernst & Young

Foto: 24heures.ch

Viitorul financiar al companiei ucrainene de stat Naftogaz este nesigur, pentru că autorităţile de la Kiev nu au ajuns încă la un acord cu privire la preţul de import al gazelor naturale ruseşti în 2009, iar grupul are de achitat o serie de datorii.

Naftogaz se află în centrul unei dispute cu Rusia, legată de datorii şi de preţul gazelor de import, ce a dus la sistarea tranzitului de gaz prin Ucraina şi a afectat alte 18 ţări din Europa.

Ernst & Young, firma ce se ocupă de auditul Naftogaz, a anunţat că lipsa unui plan financiar şi nesiguranţa în ceea ce priveşte preţurile, precum şi nivelul susţinerii asigurate de către stat, "ar putea ridica îndoieli semnificative în legătură cu posibilităţile grupului de a continua să funcţioneze".

Raportul Ernst & Young a fost publicat duminică pe pagina oficială de internet Naftogaz şi arată că firma de stat trebuie să achite în septembrie eurobonduri de 500 milioane dolari.

Rapoartele din 2007 trebuiau să fie publicate vara trecută, însă deţinătorii de obligaţiuni au hotărât să ofere grupului răgaz până la sfârşitul lui 2008 pentru publicarea acestora.

Documentele arată că Naftogaz a înregistrat în 2007 o pierdere de 66 milioane hrivne (8,57 milioane dolari la actualul curs valutar), comparativ cu pierderile de 2,2 miliarde hrivne din 2006, în contextul în care veniturile au crescut şi deprecierea proprietăţilor şi a centralelor s-a diminuat.

Stabilitatea financiară a Naftogaz a fost pusă la îndoială după crearea a două firme intermediare în 2006, ce redirecţionează o parte din venituri. Firmele intermediare au fost create în urma unei dispute similare cu Gazprom, în 2005-2006.

Una dintre intermediare, RosUkrEnergo, a preluat exporturile de gaze ale Naftogaz, iar cealaltă, UkrGazEnergo, se ocupă cu vânzarea de gaz către consumatorii industriali ucraineni.

"Schimbările menţionate anterior în afacerile grupului au rezultat într-un nivel insuficient al capitalului de lucru pentru susţinerea operaţiunilor şi au dus la o lipsă de lichiditate ce a avut o influenţă negativă asupra activităţii grupului în 2006 şi 2007", a mai anunţat Ernst & Young
Mai multe articole despre:
gaze datorii deficit pierdere Naftogaz