MENIU

Videanu spune că nimeni nu are de pierdut prin Legea salarizării unice

Foto: wordpress.com

Prim-vicepreşedintele PD-L Adriean Videanu a declarat, marţi, că legea salarizării unice va falicita creşterea salariilor mici din sistemul bugetar până când disparităţile din sistem vor dispărea, unele majorări salariale fiind posibile chiar şi în acest an.

"Prin proiectul Legii salarizării unice, salariile mari din sectorul bugetar nu vor mai creşte până când salariile mici nu le vor prinde din urmă, în câţiva ani. Nimeni nu are de pierdut prin salarizarea unică", a spus Adriean Videanu, într-o conferinţă ţinută la sfârşitul şedinţei de marţi a Biroului Permanent Naţional al PD-L.

Videanu a spus că ecartul dintre cel mai mic salariu de bugetar şi cel mai mare este de 1 la 72, disproporţie considerată mult prea mare.

Legea unică a salarizării are ca scop eliminarea situaţiilor în care sporurile depăşesc în valoare salariul de bază al unui angajat din sistemul bugetar. Totodată, pedelistul a precizat că proiectul nu pune în pericol salariile mici. "Dacă legea va fi adoptată, majorările se vor face la salariile mici", a spus ministrul Economiei.

În ceea ce priveşte eventualele indexări în cursul acestui an, Videanu a afirmat că acestea nu vor avea loc decât în limita bugetului stabilit deja pentru fiecare instituţie în parte. "Alte indexări nu vor avea loc decât în urma unor disponibilizări", a adăugat Videanu, condiţie care limitează şi reducerea disparităţilor din sistem pentru anul 2009, chiar şi în cazul în care legea va fi adoptată în cursul acestui an.

Întrebat cum comentează faptul că există funcţionari parlamentari care au salarii chiar mai mari decât preşedinţii Camerelor, pedelistul a spus că un drept odată câştigat, nu mai poate fi luat.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, marţi, că nu este firesc ca angajaţii din anumite instituţii publice să aibă salarii mai mari ca şefii lor, spunând că numai o lege a salarizării unice va rezolva această problemă.

"Cred că sunt anomalii ale acestui sistem. Eu cred că şi Guvernul a făcut o eroare atunci când a limitat doar salariile celor cu salarii foarte mari, deci ale conducătorilor instituţiilor, în timp ce subordonaţii acestora au salarii mai mari decât liderii acelor organizaţii. Nu este firesc. Până la urmă, cineva care conduce o instituţie are şi responsabilitate, dar şi răsplata din partea societăţii pe măsura muncii pe care o depune", a declarat liderul social-democrat.

Mircea Geoană a comentat articolele apărute în presă, pe baza unor date obţinute de NewsIn despre unii funcţionari parlamentari care câştigă mai mult decât preşedintele unei camere de Parlament şi chiar mai mult decât preşedintele României.