MENIU

Videanu se aşteaptă la un deficit bugetar de 7% din PIB şi la o contracţie economică de 6% în 2009

Foto: catavencu.ro

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat că se aşteaptă ca deficitul bugetar al României să ajungă la aproximativ 7% din produsul intern brut (PIB) până la finalul acestui an, în condiţiile în care economia se va comprima cu circa 6%.

"Deficitul (bugetar) pentru 2009 cred că va fi în jur de 7% (din PIB). Contracţia economică cred că va fi în jur de 6%, (sau) sub 6%, pentru că vine agricultura în partea a doua a anului, care, din previziunile care sunt, va avea o pondere bunicică", a spus Videanu.

Estimarea ministrului Economiei este uşor mai optimistă decât cea prezentată săptămâna trecută de ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, care declara, în 15 iulie, că economia România s-ar putea contracta în acest an cu 6,5-7,1%.

Guvernul lua în calcul, după rectificarea bugetară din aprilie, un deficit bugetar de 4,6% din PIB şi o contracţie economică de 4% în acest an.

În aceste condiţii, ministrul Economiei a spus că este "obligatoriu" ca ţintele de deficit bugetar convenite cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) să fie renegociate.