MENIU

Videanu: Salariile bugetarilor vor fi reduse cu 4% prin acordarea de concediu fără plată

foto: NewsIN
Videanu: De la sector la sector se va găsi formula pentru realizarea acestei economii
Videanu: Comprimarea economică va fi de 6% anul acesta
Videanu: Bugetarii vor sta acasă 10 zile fără plată până la sfârşitul anului

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat la Realitatea TV că din punctul său de vedere în 2009 "comprimarea economică va fi în jur de 6%". Tot potrivit ministrului Videanu, bugetarii vor avea salarii reduse cu 4% până la sfârşitul anului prin acordarea de concediu fără plată sau prin muncă neplătită.

"Opinia mea este că anul acesta comprimarea economică va fi în jur de 6%", a afirmat Videanu care a spus că trebuie aşteptat finalului anului 2009 şi a adus ca argument faptul că în 2005 foarte puţini au crezut în efectele benefice în economie ale cotei unice "2005 a avut o cădere la început în primele şase luni, dar s-a corectat şi în a doua parte a anului a produs efecte pozitive în ceea ce priveşte veniturile bugetului consolidat şi creşterea economică". 

Videanu a dat asigurări că banii de la FMI nu merg la plata pensiilor şi a salariilor, ci "la finanţarea deficitului bugetar". Ministrul nu a putut însă să anunţe un număr exact al persoanelor din sectorul bugetar care vor fi disponibilizate. Totuşi, ministrul a precizat că proaspăt anunţata creştere a pensiilor de 2% nu se aplică şi la pensiile speciale.

Adriean Videanu a declarat că s-a decis că, până la sfârşitul anului,  salariile bugerarilor să fie reduse cu 4% prin acordarea a zece zile de concediu fără plată. Secretarul de stat în Ministrul Muncii, Valentin Mocanu, a completat informaţia spunând că s-a decis ca, în cazul profesorilor, această măsură  "să nu fie aplicată ad literam, ci să se găsească o formă prin care să se reducă cheltuielile cu personalul în echivalent".

Mai multe articole despre:
Adriean Videanu FMI creştere economică