MENIU

Videanu: E un uşor blocaj financiar la companiile de gaz şi curent

FOTO: NewsIn

Furnizorii de gaz şi curent electric au probleme cu banii. Ministrul Economiei, Adriean Videanu susţine că, dacă nu se găsesc soluţii în timp util, blocajul financiar ar putea duce la agravarea crizei economice. Pe acest fond, Guvernul spune că se pregăteşte pentru o nouă criză a gazelor, despre care ministrul Videanu susţine că ar putea apărea la iarnă.

"Vom lua absolut toate măsurile astfel încât aproape întreaga capacitate de stocare a gazelor şi anume 3,15 miliarde de metri cubi să poată să fie înmagazinaţi şi de asemenea asigurarea stocurilor suficiente de cărbune şi păcură astfel încât să putem face faţă unei eventuale crize a gazelor în perioada de iarnă", a declarat ministrul Economiei, Adriean Videanu.

Ministrul Videanu suţine că în prezent, furnizorii de gaz, dar şi cei de electricitate sau alte utilităţi au probleme financiare. Blocajul financiar apare atunci când firmele care consumă gaze sau electricitate nu pot plăti energia primită pentru că la rândul lor aşteaptă bani de la clienţi. Se produce astfel un efect în lanţ, în care sunt prinse şi companii viabile din punct de vedere economic. De exemplu, producţia de îngrăşăminte chimice nu poate fi cumpărată de fermieri pentru că statul nu le subvenţionează. În lipsa banilor, combinatele chimice nu îi pot plăti pe furnizorii de gaze.

"S-a discutat intens despre un uşor, uşor blocaj finanaciar la nivelul furnizorilor de utilităţi. E vorba şi de Romgaz, dar şi de furnizorii de electricitate. S-a decis să venim cu soluţii în 2 săptămâni pentru a rezolva acest blocaj financiar", a mai adăugat Adriean Videanu.

Mai multe articole despre:
gaze Adriean Videanu iarnă păcură stocuri