MENIU

Videanu: A doua centrală nucleară a României va deveni funcţională cel mai devreme în 2017

Foto: 1235.ro

Cea de-a doua centrală nucleară a României va deveni funcţională cel mai devreme în anul 2017, iar pentru construirea ei este nevoie de aproximativ şapte - opt miliarde de euro, bani ce ar urma să vină în urma unui parteneriat public-privat, a declarat la Sibiu, ministrul Economiei, Adriean Videanu.

"În luna septembrie vom definitiva exact locaţia în care se va construi această centrală nucleară. În acest moment avem două variante, una din ele fiind judeţul Sibiu", a spus Videanu. Acesta a precizat că investiţia totală ar putea ajunge la opt miliarde de euro, iar puterea centralei ar urma să fie de 2400 MW.

Studiul de amplasament a costat 3,580 milioane lei, bani suportaţi din fondurile structurale pentru dezvoltare industrială, potrivit fostului preşedinte al Agenţiei Nucleare. Până acum, CITON Bucureşti, care a făcut studiul de amplasament pentru viitoarea centrală nucleară, a analizat peste 100 de locaţii.

În prezent, singura centrală nucleară a ţării se află la Cernavodă şi este compusă din două reactoare cu o putere instalată de circa 700 MW fiecare. În momentul de faţă se are în vedere construirea altor două noi reactoare nucleare, investiţie care s-ar putea ridica la circa patru miliarde de euro, care vor fi puse în funcţiune după 2016.

Energia electrică produsă anual de Unităţile 1 şi 2 CNE Cernavodă reprezintă circa 18% din producţia de electricitate totală a României.