MENIU

Victorie pentru Iohannis, PNL și USR. Modificările Codurilor penale, neconstituționale

Iohannis înfurie coaliția. Tăriceanu, mesaj usturător: "E frumos să te dai cocoș!"
<p>Ordonanta 13</p>

Curtea Constituțională a admis, luni, obiecțiile de neconstituționalitate formulate de PNL - USR și de președintele Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse de Parlament Codului Penal și Codului de Procedură Penală. Pe 11 iulie judecătorii constituţionali au amânat pentru a șaptea oară luarea unei decizii. 

Conform unor surse din CCR, modificările codurilor au fost declarate neconstituţionale pentru că Parlamentul nu a ţinut cont de deciziile anterioare ale Curţii şi le-a transpus selectiv. Una dintre situaţii este cea referitoare la abuzul în serviciu.Deşi CCR a cerut impunerea unui prag, parlamentarii nu au transpus această decizie a Curţii.

Cele mai contestate modificări sunt cele referitoare la reducerea termenelor de prescripţie, abrogarea articolului referitor la neglijenţa în serviciu, precum şi scăderea pedepselor pentru abuzul în serviciu.

Concret, sesizările se refereau la Legea pentru modificarea şi completarea Legii 286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii 78/2000 pentru prevenirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, dar şi la Legea pentru modificarea şi completarea Legii 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară. 

Mai multe articole despre:
CCR