MENIU

Victor Ponta a vorbit despre raportul de monitorizare al Comisiei Europene pe problemele justiţiei, la videochatul Realitatea.NET

Foto: NewsIn
De profesie jurist, Victor Ponta a fost ales în decembrie 2006 vicepreşedinte al Partidului Social Democrat

Victor Ponta, ministru-delegat pentru Relaţia cu Parlamentul în Guvernul Emil Boc a participat, miercuri, la talkshow-ul online REALITATEA.NET Live, prezentat de Letiţia Zaharia.

Utilizatorii REALITATEA.NET au putut adresa întrebări şi mesaje invitatului la adresa REALITATEA.NET/Videochat.

Victor Ponta a dezbătut la videochat-ul REALITATEA.NET raportul de monitorizare al Comisiei Europene pe problemele justiţiei, cât şi o parte dintre problemele politice actuale.

Comisia Europeană a prezentat, miercuri, raportul pe justiţie. Cu toate că raportul pe ţară nu a fost prezentat, încă, oficial, Victor Ponta, vicepreşedintele PSD, a atacat dur clauzele stipulate de raportul de ţară.

"Rapoartele sunt importante, dar justiţia mă interesează, nu rapoartele", a spus Victor Ponta.

"În prezent, există două milioane de români care au procese şi care, odată ajunşi la judecătorie, constată că judecătorii nu judecă procesele. Suntem ţara din UE cu cele mai multe procese la CEDO, lucruri pe care nu le mai găsim în raportul pe ţară", a spus social-democratul.

"Rămânem cu un raport de ţară care nu menţionează un cuvânt despre problemele reale de ţară ale justiţiei româneşti", a completat Ponta.

În ceea ce priveşte minusurile raportului, Victor Ponta a semnalat "limbajul care nu mai este unul juridic, ci unul pur diplomatic".

Potrivit raportului, România ar fi făcut progrese, dar, în ciuda acestora, trebuie să rămâmen monitorizaţi, alături de Bulgaria. "Suntem singurii repetenţi din UE", a spus Ponta.

"Vreau să nu ne mai comportăm ca nişte milogi. Suntem o ţară egală în UE şi cu Italia, şi cu Franţa, unde procesele ţin uneori mai mult ca în România, şi cu Bulgaria, aşa, cu bubele noastre, dar şi cu părţile noastre bune", a explicat ministrul. 

"Nu vreau să ne raportăm la raportul de ţară ca la o Biblie. Dacă surprindea realitatea din România, era o radiografie corectă. Din păcate, raportul vorbeşte de nişte boli politice reale, nu despre bolile României", a mai spus Ponta. 

În ceea ce priveşte situaţia de la ora actuală în care se află magistraţii, Ponta a spus că, în 1997, Valeriu Stoica "a făcut un lucru foarte bun mărind salariile procurorilor şi magistraţilor prin introducerea mai multor sporuri. Problema justiţiei nu este Cătălin Predoiu. El a făcut ce trebuia făcut. Dacă nu există o inspecţie din afara Corpului Magistraţilor, nu o să avem curăţenie în sistem. Trebuie să luăm inspecţia judiciară de la CSM", a punctat social-democratul. 

"Dacă un ministru nu are sprijin politic, ci este prins între două partide, cum este Cătălin Predoiu, acesta nu poate lua o decizie politică corectă, cum ar fi cea a acordării salariilor şi a sporurilor pentru magistraţi", crede Victor Ponta.

"Îmi doresc funcţia de ministru al Justiţiei, dar nu cred că dacă vine Ponta se rezolvă lucrurile de la sine. Judecătorii, procurorii şi avocaţii fac legea, nu ministrul Justiţiei", a spus vicepreşedintele PSD, adăugând, totodată, că şi-ar dori, "ca o încununare a carierei", să fie judecător la Curtea Constituţională. 

"Nu cred că funcţia de ministru poate să influenţeze sistemul. Mult mai important este cine este şeful CSM şi preşedintele ÎCCJ, decât cine este ministrul", a explicat Ponta.

"Justiţia nu este respectată de politic, dar ea trebuie să fie cea care impune respect politicului", a concluzionat vicepreşedintele PSD.

De profesie jurist, Victor Ponta a fost ales în decembrie 2006 vicepreşedinte al Partidului Social Democrat, iar în noiembrie 2008 a fost numit ministru-delegat pentru Relaţia cu Parlamentul în Guvernul Emil Boc.

"REALITATEA.NET Live" este talk-show-ul online care prezintă, săptămânal, oamenii şi evenimentele ce pot schimba destinul naţiunii, fiind lansat de REALITATEA.NET, portalul de ştiri numărul 1 în România şi cel mai important produs din portofoliul F5 – compania new media a grupului Realitatea-Caţavencu.