MENIU

Victimele Revoluţiei de la Cluj-Napoca au fost comemorate

Peste 100 de clujeni au participat la comemorarea victimelor revoluţiei din 1989
Victimele Revolutiei de la Cluj-Napoca au fost comemorate

Victimele Revoluţiei de la Cluj-Napoca au fost comemorate luni, la 20 de ani de la evenimentele din 21 decembrie 1989. Urmaşii celor căzuţi la revoluţie, luptătorii de atunci, dar şi autorităţile au depus coroane de flori şi au participat la un marş prin centrul oraşului care s-a oprit la cimitirul Eroilor, unde a fost oficiată şi o slujba religioasă.

Comemorările au început din zona fostului hotel Astoria din Cluj. Cei aproximativ 100 de revoluţionari, au ţinut un moment de reculegere în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în urmă cu 20 de ani.

\"Eu eram în coloana de la CUG chiar în fata coloanei, când maiorul Dicu a ordonat foc şi s-a tras asupra revoluţionarilor. Mulţi dintre militari au tras în jos sau în sus, dar gloanţele au ricoşat în revoluţionari, povesteşte revoluţionarul Augustin Clejan.

Pe 21 decembrie 1989, Viorel Luca se afla în Piaţa Mărăşti. El nu poate uita cum, sub ochii lui, oamenii mureau pentru libertate.  \"Cum i-a răbdat Dumnezeu să tragă asupra oamenilor, revoluţionari, femei, copii. I-am întrebat în seara aceea pe soldaţi -de ce aţi tras- şi mi-au spus că au avut ordin să tragă dacă sunt atacaţi\", îşi aduce aminte Viorel Luca.

Revoluţionarii clujeni au pornit în marş prin centrul oraşului. Ei s-au oprit la Cimitirul Eroilor, unde a fost organizată o slujbă religioasă la finalul căreia au fost depuse coroane de flori la mormintele eroilor.

Mai multe articole despre:
răniţi victime