MENIU

Viceguvernatorul BNR: Deficitul de cont curent s-ar putea ajusta către 6% din PIB în 2009

Foto: bnro.ro

Deficitul de cont curent s-ar putea ajusta "mai degrabă către 6% din PIB în acest an", de la aproximativ 12% din PIB în 2008, însă corecţia este în continuare ordonată şi sustenabilă, a declarat luni seară viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, la The Money Channel.

"Ultima dată spuneam că văd deficitul de cont curent corectându-se la 7,5% din PIB în 2009, poate chiar 7% din PIB sau sub acest nivel, într-o estimare mai ambiţioasă. Acum cred că este mai degrabă către 6% din PIB, dacă luăm în calcul o corecţie mai abruptă în prima parte din an, pentru ca apoi ajustarea să se facă pe un teritoriu mai puţin dinamic", a spus Popa.

Viceguvernatorul BNR a precizat însă că această restrângere a deficitului de cont curent, deşi mai amplă, este în continuare "ordonată şi sustenabilă", fără a fi vorba despre "o aterizare forţată a economiei".

Deficitul balanţei de plăţi a României s-a redus cu 82,1% în primul trimestru din 2009, la 709 milioane euro, pe fondul comprimării semnificative a deficitului comercial şi nivelului ridicat al excedentului balanţei transferurilor curente.

Pentru acest an, prognoza FMI, dar şi a Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP) ia în calcul diminuarea deficitului extern până la 7,5% din PIB.

Potrivit CNP, deficitul de cont curent s-a ajustat anul trecut până la 12,3% din PIB, de la 13,5% din PIB în 2007.