MENIU

Viaţa în Italia nu e roz pentru români. Spune-ne cum trăieşti tu în străinătate?

Foto: manecognitiva.ro

În urma valului de xenofobie care a reapărut în Italia în ultimele săptămâni, situaţia unora dintre românii care locuiesc acolo s-a înrăutăţit. REALITATEA.NET publică mărturia unui român care ne-a scris despre modul în care are de suferit în urma acţiunilor italienilor. Scrie-ne şi tu dacă viaţa ţi s-a schimbat sau nu în Italia! Scrie-ne dacă ai fost victimă a rasismului în străinătate! Scrie-ne ce crezi tu despre viaţa românilor din diaspora!

"Sunt stabilit de 18 ani în Italia, la Roma, şi vroiam să vă împărtăşesc câte ceva din ceea ce se întâmplă acum, aici, văzând faptul că noi, românii, suntem văzuţi altfel. Mă uimesc auzind diferite opinii ale celor stabiliţi în Italia. Aici unde locuim noi deja suntem priviţi ca o rasă de infractori, în şcoli copii noştri sunt priviţi într-un anumit fel şi nu merităm acest lucru, vă asigur. Suntem preocupaţi de ceea ce se poate întâmpla în continuare, pentru că "unda de şoc" încă nu a trecut. Zilele trecute, un prieten de-al meu care deţine un magazin alimentar, a fost trezit în miezul nopţii de carabinieri pentru faptul că magazinul era în flăcări. A  avut marele noroc că pompierii au venit în câteva clipe şi au stins imediat incendiul.

După acest episod, am decis să instalez şi eu la firmă telecamere pentru a preveni ceea ce mai pot preveni. Deja ştim că poliţia nu va găsi niciodată vinovaţii. Lumea în jurul nostru vorbeşte... vorbeşte... s-a săturat, asta e clima care se respiră, s-au săturat efectiv de ceea ce văd şi aud în fiecare zi. Iar pe noi ne privesc cu din ce în ce cu mai multă neîncredere. Asta după 18 ani de muncă şi de sacrificii, pentru a ne câştiga un loc onest în societate.

Ca totul să fie complet......autorităţile române fac figura struţului, bagă capul în pământ cu speranţa că problemele nu sunt sau se vor rezolva singure. Nu cred că se va întâmpla aşa ceva vreodată. Am înţeles un singur lucru... că suntem ai nimănui, nu interesează pe nimeni de noi... şi suntem mulţi, foarte mulţi aici! Mulţi şi oneşti, care ştiu doar să muncească şi să-i respecte pe ceilalţi. Nu ştiu dacă asta e un
defect astăzi".

Mai multe articole despre:
Italia diaspora xenofobie român