MENIU

Veteranii de război din Bacău au retrăit clipele de groază de pe front

<descriere>
Veteranii de razboi din Bacău

Au luptat cot la cot cu inamicul. A fost greu, dar veteranii de război nu s-au plâns niciodată şi nu regretă nimic. Teama că nu vor mai apuca sfârşitul războiului i-a marcat pe viaţă. Foşti combatanţi în linia întâi, bătrânii sunt mândri că au reuşit să-şi apere ţara.

\"Tot timpul am fost în război. Numai în linia întâi am fost. Au murit colegi lângă mine şi în colo ăi în colo.  Îmi vine numai fragmente... aşa...\", a declarat Vasile Lupu, veteran de razboi.

Mihai Ioan are 85 de ani şi a fost în timpul războiului comandant de pluton. A făcut parte din Batalionul 5 Vânători din Bistriţa Năsăud. Dupa 91 de ani, bătrânul îşi aminteşte cum şi-a slavat de la moarte cel mai bun prieten: \"O situaţie critică la Oarba de Mureş. Am avut colegi de şcoală militară care au fost răniţi şi strigau: Mihai, Mihai. Eu eram pe linia întâia...urcam aşa. Mihai ajuta-mă. Ne-am dus după ce s-a terminat, s-a mai liniştit şi am putut să ajung, ne-am dus cu foaia de cort, l-am luat şi l-am tras la vale ca să-i dau primul ajutor. Mă simt bine că am reuşit şi n-am murit\".

Valeriu Dănilă este şi acum marcat de frica pe care a încercat-o în război: \"M-a marcat în mod deosebit faptul că noi eram prea puţin pregătiţi de război şi ne era groază, ne era frică. Nu ştiam dacă vom putea face faţă unei armate regulate\".