MENIU

Veste uriașă pentru producătorii români. Uniunea Europeană face un pas înapoi în privința pesticidelor

Anunțul vine în condițiile în care utilizarea pesticidelor e tot mai greu de controlat

Veste uriașă pentru producătorii români. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat în plenul Parlamentului European că retrage propunerea controversată privind reducerea consumului de pesticide în Europa. Măsura a fost considerată de mulți oficiali din domeniu, atât din România, cât și din alte țări cu agriculturi puternice, drept nejustificată și dăunătoare asupra economiilor respective.

"Noi, europarlamentarii PNL și întreg Grupul PPE, am fost întotdeauna împotriva propunerii care ar fi afectat fermierii. Susținem agricultura sustenabilă și protejarea mediului. Dar aceste obiective trebuie îndeplinite împreună cu fermierii, nu împotriva lor", a anunțat europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan, pe pagina sa de Facebook.

Și ministrul PSD al Agriculturii, Florin Barbu, a apreciat pasul făcut înapoi, precizând că propunerea privind reducerea severă și rapidă a folosirii pesticidelor "era luată din pix".

”Mă bucur că preşedintele Comisiei Europene a ajuns la concluzia că Regulamentul SUR era total greşit şi a luat decizia să retragă prevederile privind limitarea din pix a produselor de protecţie a plantelor. Am susţinut în fiecare Consiliu AgroFish şi în toate apariţiile mele în spaţiul public că reducerea în termeni de procente, fără să se ţină cont de specificul fiecărui stat membru nu are cum să ajute nici mediul, nici fermierii”, spune Barbu într-o postare pe Facebook.

Florin Barbu precizează că le mulţumeşte colegilor europarlamentari PSD care au respins prin vot propunerea de Regulament care îi dezavantaja pe fermierii români.

Pe noiembrie anul trecut, Parlamentul European a respins propunerea Comisiei Europene de a reduce cu 50% (procent la nivel comunitar) folosirea pesticidelor până în 2030.

Pentru România, această măsură ar fi echivalat cu o reducere de 35% la folosirea pesticidelor în general și cu 53% a celor foarte nocive.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a afirmat, într-o intervenție la Consiliul AGRIFISH, că "fermierii noștri au capacitatea de a produce alimente suficiente, fără a fi nevoiți să apeleze la o cantitate semnificativă de substanțe de protecție a plantelor".