MENIU

Venit lunar de 2.000 de euro/familie, mult sau puţin pentru achiziţia unei case de 100.000 de euro?

Foto: ehow.com

O familie care câştigă 8.000 lei/lunar, ar trebui să pună deoparte, lună de lună, timp de cinci ani, 1.772 lei, pentru a putea achiziţiona, prin credit bancar, o locuinţă în valoare de aproximativ 100.000 de euro.

Primul pas ar trebui să fie realizarea unui buget (similar celui construit de o companie) şi crearea unui echilibru între venituri şi cheltuieli. Dacă nivelul veniturilor a fost stabilit, în cazul de faţă - la 8.000 de lei/lunar, cheltuielile au fost destul de greu de identificat. Şi asta întrucât cei mai mulţi dintre noi pretind că nu ştiu unde se duc banii de zi cu zi.

Dar, cu un minim efort, cheltuieli pot fi identificate, iar nivelul lor poate fi eficientizat. Pentru crearea unui buget cât mai aproape de realitate, a fost necesară întocmirea unei liste cu toate lucrurile posibil de cumpărat sau de achitat într-o perioadă de timp. La aceasta listă a fost adaugată suma necesară pentru atingerea obiectivului pe termen lung - 450.000 lei.

"Astfel, se poate conştientiza importanţa fiecărui bun care se doreşte a fi cumpărat şi se pot elimina lucrurile mai puţin importante, dacă veniturile sunt mai mici decât cheltuielile", spun cei de la Centrul European al Consumatorilor din România.

Citeşte mai mult în Business Standard.

Mai multe articole despre:
buget venituri casă credit cheltuieli economisire