MENIU

Vaticanul refuză să mai adopte automat legile italiene

Foto: irfwp.org

Vaticanul a anunţat miercuri că nu va mai adopta automat legile italiene, o decizie care a deranjat Roma, unde sunt dezbătute în prezent proiecte controversate sociale şi etice, precum comercializarea în farmacii a pilulei care produce avortul sau eutanasie, transmite AFP.

Legile italiene constituiau până în prezent principalele surse ale legislaţiei Vaticanului şi intrau automat în vigoare în statul papal, cu excepţia celor considerate "incompatibile radical" cu valorile catolice, spre exemplu cele privind divorţul şi avortul.

În baza unei măsuri adoptate de papa Benedict al XVI-lea în octombrie, legile italiene reprezintă începând cu 1 ianuarie numai norme supletive în Vatican, care se va inspira în special din dreptul canonic, a explicat miercuri, în ziarul Osservatore romano, Jose Maria Serrano Ruiz, preşedintele Curţii de Apel a Vaticanului.

Serrano justifică această modificare prin "numărul exorbitant de norme adoptate în Italia", "caracterul schimbător al legislaţiei civile italiene" şi faptul că unele "legi intră prea des în conflict cu principiile Bisericii".

Decizia intervine pe fondul dezbaterilor din Italia privind diferite probleme etice şi sociale, precum pilula care produce avortul sau dreptul de a muri, ceea ce a determinat Biserica să reamintească principiile sale.

Hotărârea a fost primită cu rezerve de membrii Guvernului de dreapta al lui Silvio Berlusconi, care este de obicei apropiat poziţiilor conservatoare ale Vaticanului în chestiunile sociale.

"Sper că vor reveni asupra deciziei lor. Sincer, Guvernul nu a luat până în prezent nicio măsură care să contrazică valorile Bisericii", a reacţionat în cotidianul Corriere della Sera Roberto Calderoli, ministrul simplificării legislative.

"Este o chestiune de bun simţ (...), este vorba numai de raţionalizarea sistemului în vigoare", a subliniat, la rândul său, directorul ziarului Vaticanului, Giovanni Maria Vian.

Relaţiile dintre Italia şi statul papal sunt guvernate din 1929 printr-un concordat inclus în acordurile de la Latran, semnate de papa Pius al XI-lea şi de Mussolini.
Mai multe articole despre:
Italia Vatican