MENIU

Vasta enciclopedie care adună informaţii despre speciile în viaţă cunoscute are 150.000 de pagini

FOTO: REALITATEA.NET

Site-ul Enciclopediei Vieţii, lansat în 2007 pentru a trece în revistă cele 1,8 milioane de specii în viaţă cunoscute, numără deja 150.000 de pagini (câte una pentru fiecare specie), anunţă promotorii proiectului prevăzut pentru 10 ani, într-un raport publicat duminică, transmite AFP.

Aproape două milioane de persoane din 200 de ţări au consultat pagina de internet de la inaugurarea la începutul lui 2008, precizează promotorii.

Informaţiile pe care le conţin aceste pagini, descriind o specie animală sau vegetală cu ajutorul textelor şi imaginilor, au fost verificate de experţi şi sunt, toate, disponibile gratuit pe site-ul  EOL.org. "Crearea unui singur site pentru a avea acces la fiecare dintre cele 1,8 milioane de specii în viaţă (deja cunoscute) ale planetei va furniza un instrument util cercetătorilor şi decidenţilor publici, pentru a înţelege mai bine biodiversitatea şi tendinţele din comportamentul animal şi vegetal", precizează într-un comunicat Arthur Sussman, directorul fundaţiei private John and Catherine MacArthur, unul dintre sponsorii proiectului.

Enciclopedia ar trebui să ofere date noi, în folosul elaborării de strategii pentru protecţia speciilor în pericol de dispariţie şi pentru a răspunde schimbărilor climatice. Unii experţi consideră chiar că această enciclopedie ar putea ajuta la prelungirea duratei de viaţă a oamenilor. "Integrând şi consolidând informaţiile despre speciile în viaţă, Enciclopedia are potenţialul de a accelera descoperirile ştiinţifice şi de a servi la infrastructura cercetărilor în ştiinţa vieţii", estimează  Arthur Sussman.

Promotorii proiectului au precizat că arhitectura informatică a Enciclopediei Vieţii este terminată în proporţie de 75%, cu un spaţiu pregătit pentru 1,4 milioane de pagini.

Mai multe articole despre:
cercetare specii