MENIU

Vânzările mondiale de telefoane mobile au revenit pe creştere în trimestrul al treilea

FOTO: xenmobile.com

Vânzările mondiale de telefoane mobile, care erau în declin de la finalul anului trecut, au revenit pe o uşoară creştere în trimestrul III şi ar urma să accelereze în lunile următoare datorită succesului înregistrat de telefoanele smart, potrivit unui studiu al cabinetului Gartner, citat de AFP.

Astfel, în trimestrul al treilea acestea au crescut cu 0,1%.

Vânzările de telefoane smart, care permit inclusiv navigarea pe internet, au avansat cu 12,8%, până la 41 milioane unităţi, în timp ce piaţa mondială a atins 308,9 milioane, a precizat compania de cercetare, într-un comunicat. Gartner se aşteaptă ca în 2010, vânzările de telefoane mobile să crească cu 5-7%, iar telefoanele smart, cu 48%.

Vânzările de telefoane iPhone, produse de Apple, au sporit în trimestrul al treilea cu aproape 50%. iPhone reprezintă 17,1% din totalul telefoanelor smart vândute în lume, faţă de 12,9% cât reprezentau în urmă cu un an.

Potrivit Gartner, avansul ar urma să fie şi mai important în ultimul trimestru, când Apple, al treilea comerciant de telefoane smart la nivel mondial, va începe să vândă iPhone în China şi în alte 16 ţări.

Nokia rămâne lider mondial pe acest segment, deşi cota sa de piaţă a scăzut la 39,3%, de la 42,3% în urmă cu un an. Pe piaţa mondială, Nokia rămâne tot numărul unu, dar îşi vede poziţia diminuată (36,7% faţă de 38,2% anul trecut), în timp ce grupul sud-coreean Samsung îşi consolidează locul al doilea (19,6% din piaţă faţă de 17,1% în 2008).

Concurentul său sud-coreean LG are de asemenea o evoluţie pozitivă pe piaţă, în timp ce Motorola şi Sony-Ericsson au înregistrat o cădere a vânzărilor cu peste 40%.

Mai multe articole despre:
Apple telefoane mobile vânzări Nokia smartphone