MENIU

Valentin Alexandru, secretar general LPF: UEFA va face o cercetare în cazul scandalului legat de mafia pariurilor de la Timişoara-Dinamo Zagreb

Foto: PROSPORT

Căpitanul echipei FC Timişoara, Dan Alexa, a declarat, joi, că o persoană, căreia nu a dorit să-i dea numele, i-a propus o sumă de bani, cu circa o săptămână înainte de disputarea partidei cu Dinamo Zagreb, pentru a nu-şi apăra corect şansele în meciul din etapa a doua a Ligii Europa. Valentin Alexandru, secretarul general al LPF, a comentat declaraţiile jucătorului Timişoarei, şi a explicat că cel mai probabil va exista o anchetă din partea UEFA, care nu va fi însă una rapidă, din cauza procedurilor.

Spre exemplu, abia în luna aprilie a acestui an, macedonenii de la Pobeda Prilep au fost excluşi pe o perioadă de 8 ani din cupele europene, din cauza unui meci aranjat din 2004(!), când au pierdut în faţa armenilor de la Pyunik Erevan.

"Sunt un pic mirat. În situaţia aceasta, secretarul general al UEFA, în cazul în care nu există un apel, trebuie să sesizeze Comisia de Disciplină a UEFA, unde este domnul Lupescu (n.r. - Ionuţ Lupescu, directorul general al FRF) membru marcant. Se va face o cercetare şi se va vedea dacă lucrurile pot fi probate. Probabil că cercetarea UEFA va dura mai mult, nu doar o zi. Vor fi audieri, iar acolo procedurile sunt mai greoaie, dată fiind şi distanţa şi calitatea competiţiei. Probabil că noi vom fi un executant al deciziei UEFA, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul depunctării celor de la Timişoara", a spus Valentin Alexandru, la GSPTV.

Potrivit Fanatik, fostul arbitru Sorin Altmayer i-ar fi oferit unui jucător al echipei FC Timişoara suma de 500.000 de euro pentru a nu-şi apăra corect şansele la partida cu Dinamo Zagreb, scor 0-3, în etapa a doua a Grupei A a Ligii Europa. Conform sursei citate, Almayer ar fi reprezentantul "mafiei pariurilor". Finanţatorul Marian Iancu a afirmat că gruparea de pe Bega a reuşit să treacă peste eveniment şi a evidenţiat caracterul lui Alexa, iar preşedintele Gheorghe Chivorchian a afirmat că doar antrenorul Ioan Ovidiu Sabău a avut cunoştinţă de propunerea făcută fotbalistului, deoarece clubul nu a vrut "să îi expună pe ceilalţi jucători".

FC Timişoara a pierdut, în 1 octombrie, scor 0-3, partida disputată, pe teren propriu, cu Dinamo Zagreb, în etapa a doua a Grupei A a Ligii Europa, iar Alexa a evoluat pe toată durata partidei.

Trucarea meciurilor în fotbalul european nu reprezintă o noutate. Recent, UEFA a anunţat că s-a sesizat deja din cauza numeroaselor suspiciuni create de meciurile din competiţiile continentale. Peter Limacher, reprezentantul serviciului disciplinar al UEFA, a anunţat acum două săptămîni că în vizor sunt 40 de meciuri, în majoritatea fiind implicate cluburi din Europa de Est.
Mai multe articole despre:
LPF UEFA cercetare pariuri secretar Valentin Alexandru