MENIU

Val de furie anti-românească în Italia

foto: repubblica.it
Conferinţa de presă a poliţiei din Roma
Adrian Cioroianu: Mă tem că problema este a poliţiei italiene

Un nou val de furie anti-românească mătură Italia. Asta după ce alte două violuri, ai căror autori se presupune că sunt români, au oripilat opinia publică. Oameni de rând, dar şi politicieni, vorbesc în termeni tot mai duri despre români în general şi despere romii din România, în special.

Agenţia AGI a anunţat că mai multe barăci locuite de români, situate la 100 km de Roma, au fost atacate cu cocktail-uri Molotov. Nimeni nu a fost rănit. 

La Roma a avut  loc şi o conferinţă de presă pe tema ultimelor incidente în care au fost implicaţi români.

"Ceea ce aş vrea să subliniez este că i-am arestat pe cei doi români cu colaborarea foarte importantă a poliţiei române, am aici alături de mine pe ofiţerul de legătură al poliţiei române, care lucrează în cadrul ambasadei din Italia şi care personal şi direct au lucrat alături de noi", a declarat Giuseppe Caruso reprezentatul Chesturei din Roma.

Doi cetăţeni români, suspectaţi că ar fi violat o adolescentă în vârstă de 14 ani, într-un parc din Roma, au fost arestaţi marţi seară. Unul dintre cei reţinuţi, Isztoika Loyos, şi-a mărturisit deja fapta. El are antecedente penale, fiind anterior acuzat de furt, re-arestat pentru vinderea de obiecte furate, reţinut pentru deţinere de droguri si apoi expulzat.

Un alt român în vârstă de 31 de ani a fost arestat de poliţia italiană pentru agresarea sexuală a unei bătrâne oarbe în vârstă de 83 de ani, la Albuzzano, localitate situată în apropiere de Pavia.

Românul, care lucra în construcţii, s-a îmbătat în noaptea de sâmbătă spre duminică, a intrat în casa bătrânei şi a încercat să o violeze. Ţipetele femeii au atras atenţia nepotului, care locuia în apropiere.

La sfârşitul săptămânii trecute, patru români au fost arestaţi pe aeroportul Fiumicino din Roma. 

În ultimele zile au fost create mai multe comunităţi anti-româneşti pe Facebook Italia. Asta pentru că mai multe acte violente i-au avut drept protagonişti pe cetăţenii români. 

Acest val de incidente în care au fost implicaţi români au atras atenţia mişcării neofasciste Forza Nuova, care va organiza mai multe mitinguri antiromâneşti.

100 de mitinguri ale acestei grupări vor avea loc în peninsulă, sâmbătă. Membrii Forza Nuova vor să atragă atenţia Guvernului Berlusconi asupra cererilor pe care le au. Printre cereri se numără expulzarea imediată a tuturor imigranţilor ilegali.

Fostul ministrul român de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat în direct la Realitatea Tv că delicvenţa românilor a fost încurajată de toleranţa poliţiei italiene. Cioroianu este de părere că autorităţile române ar trebui să ia măsuri juridice contra presei italiene. 

Mai multe articole despre:
români Italia arestare Roma