MENIU

Văcuţele melomane din Harghita: Milka ascultă Mozart, Joiana preferă Beethoven

Foto: RTV

Sofica îl preferă pe Ceaikovski, Milka ascultă Mozart, iar Joiana este fan Beethoven. Cele trei doamne au gusturi fine. Şi nu numai ele. Văcuţele dintr-o comună harghiteană sunt melomane. Ele se delectează cu muzică clasică, iar stăpânii profită din plin. Asta pentru că, de când ascultă muzică clasică, văcuţele dau mai mult lapte.

Familia Bartalis din comuna harghiteană Ineu şi-a deschis o fermă de vaci prin finanţare SAPARD. Şi pentru că de pe urma animalelor îşi câştigă existenţa, tatăl şi cei doi fii s-au gândit că ar trebui să îmbine utilul cu plăcutul şi să le răsplătească pe văcuţe. Astfel, cât e ziua de lungă, animelele ascultă muzică clasică.

"Muzica clasică care se pune în sălile de muls are efect antistres şi văcuţele lasă mai repede laptele, se mulg mai uşor", a explicat medicul veterinar, Szekely Robert.

Astfel, pe ritmurile clasicilor, văcuţele nu îşi dezamăgesc niciodată stăpânii. Ele se înmulţesc şi afacerea înfloreşte. "În total avem 70 de vaci cu lapte şi până la 120 de capete de animale tinere, junincile şi viţeii", a spus proprietarul fermei, Bartalis Augustin.

Şi pentru că totul în fermă funcţionează la standarde europene, viţeii sunt aduşi pe lume într-o sală specială de naşteri, după care sunt duşi la creşă. Proprietarii au spus că vitele lor sunt fericite şi că tocmai de aceea dau lapte mult şi de cea mai bună calitate.

Muzica clasică ascultată în surdină, la iarbă verde este răsfăţul suprem pentru văcuţe. Dar şi pentru stăpânii lor, care profită de gusturile animalelor. De exemplu, o vacă amorezată de muzica simfonică dă cu 258 de litri de lapte mai mult decât una care nu e melomană.

Un ţăran din Ucraina a fost decorat prin decret prezidenţial pentru că a reuşit prin această metodă să obţină cea mai mare producţie de lapte. În Noua Zeelandă, există o fermă unde vacile au tratament de VIP. Ele sunt răsfăţate cu masaje zilnice, dorm pe saltele de apă.

Mai multe articole despre:
ferme lapte vaci muzică clasică Ineu