MENIU

Vaccinurile de care avem nevoie pentru focarele de gripă nouă, foarte greu de găsit, spune Streinu-Cercel

Foto:wordpress.com

România are şanse mici să achiziţioneze dozele de vaccin pandemic de care are nevoie urgent pentru a interveni în focarele din Iaşi şi Bucureşti, pentru că a fost "arvunit din vară de către toţi cei care au dorit să şi-l cumpere, este foarte greu să-l găsim", a declarat doctorul Streinu-Cercel.

"Să ne aşteptăm că avem un Dumnezeu pe pământ şi că mai ţine şi cu noi, luăm măsuri concrete, închidem focarele, acolo unde ele izbucnesc, încercăm să limităm răspândirea virusului. Ieri (miercuri - n.r.) a fost discutată inclusiv măsura privind limitarea măsurilor publice, inclusiv mersul la teatru, cinematografe. Nu este cazul deocamdată, situaţia este sub control din punct de vedere al contacţilor, dar astea se cheamă bariere epidemiologice. Asta facem, există un plan creionat încă din 2006, în cursul acestui an el a fost definitivat, fiecare minister ştie ce are de făcut în acest sens", a explicat Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

"Nu ştiu de câţi bani avem nevoie pentru cele un milion de doze de vaccinuri, pentru că nu am primit încă nicio ofertă. Am cerut HG şi în funcţie de ce oferte vom primi, vom stabili şi suma. Nu ştiu dacă vom avea acces la acest vaccin, el, dar sperăm să avem o şansă", a spus Adrian Streinu-Cercel.

Vaccinul produs de Institutul Cantacuzino este făcut, fiind vorba de peste un milion de doze, dar care nu pot fi folosite, pentru că testele se vor definitiva de-abia la sfârşitul lunii noiembrie. "Avem două focare importante, în Iaşi şi Bucureşti, unde singura modalitate eficientă de intervenţie este prin vaccinare. Motiv pentru care am luat decizia de a găsi o modalitate prin care, dacă vom găsi un milion de doze de vaccin pe piaţa externă, să le achiziţionăm, pentru a putea ţine sub control aceste focare. Ele sunt făcute, dar nu pot fi folosite, dar nu am testele gata. Dacă pun pe piaţă un vaccin care nu are aprobare şi se întâmplă ceva, pot să mă sinucid", a adăugat Streinu-Cercel.

În ceea ce priveşte devansarea vaccinărilor în şcoli, anunţată pentru începutul lui ianuarie, Streinu-Cercel este realist: "O devansăm doar dacă reuşim să achiziţionăm vaccin de pe pieţele externe. E posibil să vină prea târziu sau deloc, asta este, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să încercăm".

Virusul nu a suferit mutaţii, el se poate combina şi cu virusul sezonier sau poate să-şi capete propriile valenţe de agresivitate.

"În momentul de faţă, Ministerul Sănătăţii trebuie să ia măsuri suplimentare, în special în focarele existente, pentru a preveni răspândirea virusului. Vorbim, în aceste zile, despre un virus cu transmitere locală, destul de agresiv şi care se poate răspândi cu repeziciune dacă nu acţionăm adecvat", a declarat Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Mai multe articole despre:
spital virus vaccin gripa pacient Adrian Streinu-Cercel