MENIU

Vaccinul împotriva virusului AH1N1 a fost distribuit joi în Capitală şi Moldova

<descriere>

250.000 de români se pot vaccina de vineri împotriva virusului AH1N1.Liceenii din Capitală şi Iaşi, cadrelele medicale şi angajaţii de la poliţia de frontieră sunt primii care vor fi vaccinaţi.

Începe campania de vaccinare împotriva virusului AH1N1! Joi au fost livrate primele 250.000 doze de vaccin pandemic de la Institutul Cantacuzino, producător al vaccinului, către direcţiile de Sănătate Publică din zonele cu focare (Bucureşti şi regiunea Moldova).

Până la începutul săptămânii viitoare, vor fi livrate și celelalte 1.090.000 doze de vaccin către restul judeţelor. Transportul se va realiza cu sprijinul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Într-o primă fază, va fi vaccinat personalul din prima linie, respectiv cel medico-sanitar şi cel care asigură securitatea naţională şi locală, urmând ca ulterior, să fie imunizate şi celelalte categorii la risc – elevi de liceu, studenţi.

Vaccinul pandemic produs în ţara noastră a primit aprobările de calitate, siguranţă şi eficacitate de la autoritatea competentă naţională – Agenţia Naţională a  Medicamentului. Vaccinul românesc a fost testat conform standardelor internaţionale de fabricaţie şi, din punct de vedere al modului de producere, este similar cu cel împotriva gripei de sezon. Reacţiile adverse care pot apărea sunt asemănătoare cu cele date de vaccinul sezonier: roşeaţă la locul înţepăturii, uşoare stări febrile şi, în cazul persoanelor sensibile, alergii minore.

România este a 11-a ţară din lume şi a 7-a din Europa care are un vaccin pandemic.

Vaccinul împotriva virusului A/H1N1  nu se va găsi în farmaciile cu circuit deschis, vaccinarea realizându-se în cadru organizat. Este o măsură suplimentară de protecţie pentru ca vaccinul să ajungă într-adevăr la grupele ţintă, numai astfel putându-se limita, în realitate, numărul de îmbolnăviri.

Conform recomandărilor OMS şi CE, Ministerul Sănătăţii trebuie să asigure vaccinarea profilactică pentru aproximativ 40% din populaţia României,  din care un procent 5% din personalul serviciilor publice esenţiale şi 35% din categoriile populaţionale cele mai expuse la riscul de îmbolnăvire, la dezvoltarea unor complicaţii ale bolii.

Până la finele anului viitor, producătorul român al vaccinului pandemic estimează realizarea unui număr total de 10.000.000 doze, în valoare de aprox. 50.000.000 lei. Astfel, România are capacitatea de a respecta recomandările OMS.

Numărul îmbolnăvirilor de gripă nouă a ajuns la 2.666.