MENIU

Vaccinarea anti-HPV a elevelor de clasa a VI-a şi a VII-a a început săptămâna aceasta

vaccin

Elevele din clasele a VI-a şi a VII-a vor fi vaccinate cu prima doză de vaccin săptămâna aceasta, urmând ca în lunile ianuarie şi mai 2010 să le fie administrate a doua şi a treia doză.

Iniţial, vaccinarea fetelor din clasele a VI-a şi a VII-a trebuia să înceapă pe 23 noiembrie,  a anunţat Ministerul Sănătăţii. \"Nu alegerile sunt cele care au dat peste cap programările, dar nu am reuşit să stabilim încă şcolile în care se va merge. Inspectoratele şcolare ne-au comunicat cu întârziere numărul total al fetiţelor în vârstă de 12 şi 14 ani, iar mulţi dintre medicii vaccinatori sunt în concediul fără plată, impus bugetarilor\", a precizat directorul general la Ministerul Sănătăţii, Amalia Canton.

Fetiţele vor fi vaccinate de către medicul şcolar sau, după caz, de către medicul de familie care are în arondare şcoala respectivă. Înainte de vaccinare, fiecare elevă va fi evaluată de către medicul vaccinator, iar ulterior administrării injecţiei va fi supravegheată timp de 15 minute.

\'\'Statisticile demonstrează că, vaccinarea adolescentelor împotriva HPV şi screening-ul periodic prin testul Babeş-Papanicolau, pot preveni 94% din cazurile de cancer de col uterin. În fiecare an, peste 40.000 de românce au diagnosticul cancer de col uterin. La peste 3.000 de cazuri noi diagnosticate anual, se înregistrează peste 2.000 de decese din cauza acestui tip de cancer. Imunizarea anti-HPV este o şansă la viaţă pe care o acordăm fiicelor noastre, si pentru că şi părinţii au înţeles importanţa acestei acţiuni, am decis reluarea campaniei de vaccinare\'\',  susţine dr. Cristian-Anton Irimie, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Vaccinarea nu este obligatorie. De această dată nu se mai solicită aviz scris din partea părinţilor, ei au însă posibilitatea de a anunţa verbal dacă se opun vaccinării.

Ministerul Sănătăţii a luat decizia de a continua campania de vaccinare împotriva HPV, după ce un sondaj realizat de instituţie a relevat faptul că 52% dintre părinţii care şi-au exprimat o decizie de acţiune, sunt de acord ca fiica lor să primească acest vaccin.