MENIU

Urşii nu sunt violenţi şi nu le place mierea, spune omul care se plimbă cu ei

Foto: picasaweb.google.com

Urşii nu sunt violenţi şi nu le place mierea, potrivit celui mai bun prieten al lor, Lynn Rogers, un biolog care şi-a petrecut toată viaţa studiind aceste animale.

Rogers a decis să abandoneze metodele ştiinţifice tradiţionale precum urmărirea traseului urşilor şi studierea ADN-ului, pentru a se alătura unui grup de urşi negri din America de Nord în încercarea de a le câştiga încrederea.

S-a împrietenit cu animalele folosind mâncare pentru a fi acceptat în familia urşilor din Minnesota, SUA.

Astfel, el a aflat despre urşi lucruri complet diferite faţă de ce se credea până acum: nu sunt violenţi, ci emotivi şi defensivi, iar dacă au acces la larvele de furnici, nu le pasă de miere, zmeură sau alune.

Rogers, în vârstă de 70 de ani, a realizat un documentar pentru BBC, numit Bearwalker of the Northwoods. Bărbatul este înfăţişat apropiindu-se de o vizuină de urs. El spune: "Sunt eu, ursule, sunt eu".

Un urs adult, femelă, denumit Juliet, dă cu laba în pământ de câteva ori, iar Rogers spune că nu e un urs rău, este doar nervoasă, dar o să se calmeze. Apoi, îi dă să mănânce din palmă şi o mângâie pe cap.



Rogers spune că nu a fost niciodată grav rănit de un urs în toţii anii săi de studiu, însă a fost victima "proastelor maniere" ale lor.

"Dacă te uiţi la statistici, un urs negru la milion omoară pe cineva. La urşii grizzly este unul din 50.000. Printre oameni, este o persoană din 18.000", spune Rogers.