MENIU

Urgenţa Guvernului Boc este stabilirea Bugetului pe 2009, fără de care activitatea tuturor instituţiilor este paralizată

Foto: NewsIN

Odată sărbătorile trecute, Cabinetul Boc trebuie să dea piept cu valul de crize apărute între timp, dar şi cu urgenţele restante ale guvernului precendent. Aproape că fiecare minister are propria criză de gestionat.

Cea mai mare urgenţă este Bugetul. Ministerul Finanţelor trebuie să facă repede socotelile şi să vină cu proiectul de buget pe anul în curs, fără de care activitatea tuturor instituţiilor este paralizată.

În lipsa acestui buget, de exemplu, ministerul Educaţiei spune că nu poate decide ce face cu salariile profesorilor. Dascălii ameninţă cu greva dacă salariile lor nu cresc cu 50%, aşa cum a votat parlamentul.

Fără buget, nici Ministerul Muncii nu poate mări pensiile cu 11% de la 1 ianuarie, aşa cum stabilise guvernul precendent. Totodată, au fost îngheţate şi majorările pentru pensionarii încadraţi în condiţii grele de muncă: grupele I şi II.

De buget depinde şi plata salariilor restante în cazul angajaţilor din primării - problemă care trebuie rezolvată de Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Alte urgenţe decurg din crizele internaţionale. Ministerul de Externe trebuie să repatrieze rapid românii blocaţi în Fâşia Gaza. Ministerul Economiei - să facă faţă crizei gazului provocată de disputa Rusia - Ucraina. Ministerul Transporturilor are de trecut cea mai grea perioadă a anului, iar ministrul Radu Berceanu trebuie să deblocheze funcţionarea direcţiilor din subordine şi să numească noi directori în locul celor demişi.

Nu în ultimul rând, Ministerul Mediului are de rezolvat nesfârşita dispută legată de taxa de mediu. După 15 ianuarie, guvernul a promis că va veni cu o soluţie care să stingă revolta şoferilor.