MENIU

Unul dintre cei patru jaguari din SUA primeşte zgardă GPS

Foto: ning.com

Department of Fish and Game din Arizona a capturat un jaguar în sudul lui Tucson şi i-a montat o zgardă radio GPS. Jaguarul, un mascul foarte deştept, pe nume Macho, este primul din SUA cu o astfel de zgardă, ce va oferi informaţii despre mişcările sale.

Cea mai mare pisică din Americi a dus la o mare bătălie în Statele Unite. Anul trecut, când administraţia Bush a refuzat să protejeze jaguarul, Centrul pentru Diversitate Biologică, un grup ecologist non-profit, a intentat proces în aprilie 2008.

În acest moment, doar patru jaguari locuiesc pe teritoriul Statelor Unite. Se crede că niciunul dintre ei nu s-au născut acolo, aceştia migrând probabil din Mexic. Ultimul jaguar nativ din SUA a fost ucis în 1963, în estul Arizonei.

Cea mai mare ameninţare pentru jaguarii din sudul SUA este construcţia unui zid la graniţa dintre State şi Mexic, întrucât aceasta nu le va mai permite împerecherea cu exemplarele mult mai numeroase mexicane.

"Macho şi alţi jaguari au nevoie ca preşedintele Obama să demoleze zidul şi să autorizeze un plan de recuperare şi un protecţie a habitatului critic", a declarat Michael Robinson, de la Centrul pentru Diversitate Biologică. "Astfel, Macho va putea găsi un partener şi generaţii viitoare de jaguari îşi vor mai găsi adăpost în pădurile şi deşerturile noastre", a mai spus Robinson.

Jaguarul nu a fost dintotdeauna atât de rar în Statele Unite, el întindându-se pe o arie dintre California şi Munţii Apalahi. Marea felină a fost ucisă pentru blana sa şi din cauza îngrijorărilor că ar putea prăda vitele.

Prima audiere a procesului intentat de Centrul pentru Diversitate Biologică va avea loc pe 23 martie, în Arizona.
Mai multe articole despre:
proces SUA Mexic ecologie GPS Arizona radio specie jaguar zgardă