MENIU

Unul din trei români se teme că-şi va pierde locul de muncă din cauza crizei

Foto: bloombiz.ro

O treime dintre români se tem că-şi vor pierde locul de muncă din cauza crizei. Este concluzia unui studiu efectuat la cererea Comisiei Europene, în perioada mai-iunie 2009.

Datele arată că 9% dintre românii chestionaţi au rămas fără loc de muncă, în timp ce 35% se tem că îşi vor pierde slujba. Aproape un sfert dintre cei intervievaţi spun că au o rudă sau un prieten apropiat care au rămas fără serviciu din cauza crizei financiare, în timp ce 41% se tem că partenerul de viaţă va fi concediat.

Mai mult de jumătate dintre românii care au fost chestionaţi spun că în cazul în care vor fi disponibilizaţi, vor încerca să se angajeze în acelaşi post deţinut anterior, în acelaşi oraş, dar la alt angajator.

Aproximativ 16% sunt de părere că vor găsi o nouă slujbă prin schimbarea locului în care stau, iar 14% sunt dispuşi să deschidă o afacere proprie.

La nivelul Uniunii Europene, Letonia este statul cel mai afectat, la nivelul pieţei muncii, de criza economică. 61% dintre cei chestionaţi au spus că au fost disponibilizaţi. La polul opus, în Luxemburg doar 4% şi-au pierdut slujba din cauza crizei. Studiul Comisiei Europene în România a fost efectuat pe un eşantion de peste 1.000 de persoane, între 25 mai şi 11 iunie.

Mai multe articole despre:
români şomeri studiu CE neîncredere