MENIU

Unui tânăr de 23 de ani i s-a transplantat la Tg. Mureş inima unei românce care a murit în Austria

Foto: dorindamaskin.files.wordpress.com

O echipă de medici de la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Tg. Mureş a efectuat un transplant cardiac, unui tânăr de 23 de ani din judeţul Alba. Inima transplantată i-a aparţinut unei românce care a murit într-un accident în Austria.

"Am fost nevoiţi să alegem între el şi un băiat de 17 ani. Spre deosebire de cel care a primit inima, perfect compatibil din punct de vedere al grupei de sânge, celălalt copil, care este într-o stare gravă de o lună, doar tolera inima, având grupa de sânge B3. Decizia a fost extreme de dificilă", a declarat Radu Deac, medicul care a condus întreaga operaţie.

Medicul a precizat că operaţia a fost un succes "cordul a pornit spontan, în condiţii foarte bune". Tânărul era pe lista de aşteptare de un an şi jumătate şi trăia doar cu ajutorul unui defibrilator implantat. Intervenţia a durat mai multe ore şi, pe lângă Radu Deac, au mai intrat în operaţie Horaţiu Suciu, Cosmin Opriş, Matei Marius şi anestezistul Roxana Toma.

Prof.dr. Radu Deac a anunţat în premieră că a fost inventat un aparat care revoluţionează transplantul cardiac. "A fost inventat în lume un aparat care ajută inima să funcţioneze de la donator la receptor. Imediat ce inima este extrasă de la donator, este instalată într-un sistem de irigare cu sânge cald şi, cu ajutorul unei pompe şi a unui plămân artificial, poate funcţiona 10-12 ore. Un astfel de aparat ar fi extrem de util, pe lângă faptul că reporneşte inima, permite şi testarea capacităţii de contracţie. Putem afla dacă inima va face faţă sau nu transplantului", a declarat Radu Deac. Medicul a precizat că singurul impediment este preţul acestui aparat, care costă 350.000 de dolari.

Inima a fost recoltată de la o femeie de 42 de ani care a suferit un accident rutier în Austria, ea fiind şi primul donator de la care sunt recoltate, în 2009, toate organele. Femeia lucra încă din luna februarie în oraşul Gratz. Întrucât soţul ei lucra într-un oraş din apropiere, femeia a plecat vineri, 29 mai, pe bicicletă,  împreună cu o colegă, spre oraşul unde muncea soţul ei. La un moment dat, cele două femei s-au lovit una de alta cu bicicletele. A căzut de pe bicicletă şi a suferit un traumatism cranio-cerebral.  A fost operată de urgenţă la o clinică din Gratz, însă, cu toate acestea, femeia a intrat în moarte cerebrală. Soţul ei a decis ca femeia să fie transportată în ţară pentru a se face prelevarea de organe. Corpul femeii a fost transportat la o clinică privată din Oradea.

Familia şi-a dat acceptul pentru prelevarea de organe, iar inima femeii a ajuns la Târgu Mureş, ficatul, în centrul Fundeni din Bucureşti şi cei doi rinichi, în centrul de la Cluj.

Mai multe articole despre:
operaţie rinichi transplant inimă organe ficat prelevare