MENIU

UNJR crede că salariile judecătorilor sunt discriminatorii

Foto: libpweb.nus.edu.sg

Discriminare, strigă judecătorii! Magistraţii români spun că au cele mai mici salarii din Europa, în plus majoritatea au avut în utimele luni venituri de până la trei ori mai mici decât colegii lor de la instanţa supremă sau CSM. Motivul? Aceste două instituţii sunt singurele care au acordat angajaţilor sporul de suprasolicitare neuropsihiatrică - un spor care ar fi trebuit să majoreze cu 50% salariul oricărui magistrat, conform unei prevederi legale suspendate, dar nu abrogate.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România a angajat un contabil care să calculeze, pe baza legilor în vigoare, care este nivelul de salarizare al judecătorilor în funcţie de gradul instanţei, vechime şi de sporuri. Proba a fost făcută pe fluturaşele câtorva zeci de judecători din Cluj care au acceptat ca salariile să le fie publicate nominal. Salariile judecătorilor pornesc de la 1.400 de lei şi ajung până la 6.770 lei.

Salariile membrilor CSM urcă, în schimb, până la aproape 14.000 de lei net. Consiliul îşi gestionează însă propriul buget, la fel ca şi instanţa supremă. Aşa că şefii lor au putut decide asupra acordării sporurilor.

Nu acelaşi lucru se întâmplă în cazul celorlalte 235 de instanţe şi tot atâtea parchete aflate sub tutela Ministerului Justiţiei şi a Ministerului Public, ale căror angajaţi au de recuperat sporuri restante de câţiva ani doar în instanţe.

8.000 de lei este cel mai mare dintre salariile procurorilor de la Parchetul General, iar salariul unui procuror criminalist fără funcţie de conducere depăşeşte cu puţin 3.000 de lei şi nu i se aplică nici un spor de stres sau de lucru pe timp de noapte. 

Mai multe articole despre:
magistraţi salarii CSM sporuri UNJR