MENIU

Universitatea \"Spiru Haret\" a început luni demersurile pentru procesul cu Ministerului Educaţiei

Foto: spiruharet.3x.ro

Universitatea \"Spiru Haret\" a început luni demersurile pentru chemarea în instanţă a Ministerului Educaţiei, după ce i-a fost retras, prin hotărâre de Guvern, dreptul de organizare a admiterii în anul 2009-2010, a precizat purtătorul de cuvânt al universităţii, George Nicolau.

Dreptul de organizare a admiterii în anul 2009-2010 a fost retras prin HG 749/2009, care cuprinde lista facultăţilor din România acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu. Astfel, în baza faptului că "Spiru Haret" a solicitat şi câştigat în instanţă să fie anulate prevederile a două HG anterioare de acest tip, respectiv 676/2007 şi 635/2008, universitatea nu a mai fost trecută şi în hotărârea din acest an. Numai că, anul acesta, hotărârea are o prevedere nouă, şi anume, numai facultăţile listate pot organiza admitere în anul universitar 2009-1010.

"Noi nu am cerut să fim excluşi din HG 749/2009, ci doar am cerut ca hotărârile precedente, 676/2007 şi 635/2008, să nu ne îngrădească drepturile. Vom cere în instanţă să fim trecuţi în HG din anul acesta", a precizat purtătorul de cuvânt al universităţii, George Nicolau.

Surse ministeriale spun că problema de la Universitatea "Spiru Haret" ar consta în numărul mare de studenţi înscrişi la departamentele de învăţământ la distanţă şi fără frecvenţă. Potrivit unui document ministerial, care ar fi trebuit să se regăsească în HG 749 privind lista facultăţilor acreditate din cadrul "Spiru Haret", în această universitate funcţionează 31 de facultăţi acreditate sau în curs de acreditare, însă numai pentru cinci dintre ele pot organiza cursuri în sistem la distanţă sau fără frecvenţă. Acest lucru nu se regăseşte însă pe site-ul universităţii, unde se arată că toate facultăţile organizează admitere pentru aceste tipuri de studii, în baza unui articol din legea învăţământului.

De altfel, marea majoritate a studenţilor de la "Spiru Haret" urmează cursurile în regim la distanţă sau fără frecvenţă. Această universitate are peste 310.000 de studenţi, ceea ce înseamnă două treimi din totalul studenţilor din România.

Înscrierile la facultăţile din cadrul Universităţii "Spiru Haret" se fac pe bază de dosar, au început deja în mai şi continuă până a sfârşitul lunii septembrie, fără a fi precizată o limită de locuri pentru admitere.