MENIU

Uniunea Europeană vrea să scadă volumul muzicii din urechi

FOTO: Flickr / mandiberg

Playerele de muzică precum iPod-ul de la Apple vor fi obligate să aibă volumul standard al sunetului mai redus. Planul Comisiei Europeane este să prevină în acest fel leziunile auditive ale cetăţenilor europeni.

Comisia Europeană urmează să stabilească luni noi standarde de siguranţă pentru toate MP3 playerele vândute în Europa, anunţă Financial Times. Orice persoană care doreşte să asculte muzică la un volum mai ridicat va putea să depăşească pragul stabilit de organismul european, însă oficialii comunitari speră că noua regulă să prevină pierderea auzului în rândul celor câteva milioane de utilizatori.

Introducerea noilor standarde vor fi însoţite de informaţii suplimentare despre riscurile auditive pe fiecare dintre aceste produse. Acum un an, organismul care se ocupă cu cercetarea ştiinţifică în cadrul UE a ajuns la concluzia că persoanele care ascultă muzică timp de peste o oră pe zi la volum ridicat timp de cinci ani pot ajunge să-şi piardă complet auzul. "Între 5% şi 10% dintre utilizatori riscă un deficit auditiv ireversibil", se arată într-un comunicat al Comisiei Europene citat de NewsIn. Potrivit cercetării, expunerea la muzică ce depăşeşte 89 de decibeli poate provoca leziuni auditive. În Marea Britanie, două treimi din utilizatori ascultă muzică la MP3 playere la un volum ce depăşeşte 85 de decibeli.

În 2006, Apple a introdus un software pentru iPod-uri care permite utilizatorilor să îşi seteze limita sunetului. Decizia a fost luată după ce compania a fost dată în judecată pentru că pune în primejdie urechile americanilor.