MENIU

Unitatea 2 de la Cernavodă a fost oprită neplanificat până pe 9 aprilie

Foto: org.ro

Unitatea 2 de la Cernavodă a fost oprită neplanificat, din cauza pierderii alimentării cu energie electrică a două pompe din circuitul primar al căldurii, iar revenirea în Sistemul Energetic Naţional a avut loc pe 9 aprilie, la prânz, potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica.

"Pe 7 aprilie 2009, în jurul orei 15:00, Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost deconectată de la Sistemul Energetic Naţional din cauza pierderii alimentării cu energie electrică a două pompe din circuitul Primar al Căldurii. Pierderea alimentării sus menţionată a fost cauzată de o acţionare intempestivă a protecţiilor prevăzute prin proiect a circuitului de comandă a unui întrerupător de alimentare", potrivit comunicatului companiei.

Toate sistemele de securitate au funcţionat conform proiectului, iar personalul a respectat procedurile consacrate unor astfel de evenimente, a mai anunţat compania.

Nuclearelectrica a fost înfiinţată în 1998 şi deţine cele două unităţi ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavodă şi Fabrica de Combustibil Nuclear de la Piteşti. Reactoarele 1 şi 2 de la Cernavodă au fiecare instalată o putere de circa 700 MW. Alte două reactoare urmează să fie construite şi puse în funcţiune în 2015, cu o putere instalată asemănătoare.

Compania deţinută de stat a devenit al doilea mare producător de energie electrică din ţară, acoperind circa 18% din necesarul de energie electrică, după Hidroelectrica şi înaintea celor trei complexuri energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari şi Craiova).