MENIU

Unii funcţionari publici din Parlament au remuneraţii mai mari decât parlamentarii sau preşedintele

FOTO: NewsIn
Zeci de directori din Parlament câştigă mai mult decât şeful statului

Zeci de persoane, care deţin funcţii de conducere în structurile parlamentare, beneficiază de venituri peste nivelul indemnizaţiei unui senator, deputat, chiar a şefului statului, între acestea numărându-se foşti parlamentari sau funcţionari aflaţi în organismele Legislativului încă din anii '90.

Potrivit declaraţiilor de avere completate de funcţionarii publici parlamentari, peste 40 de persoane au beneficiat anii trecuţi de salarii mai mari decât un parlamentar de rând. Dacă actualul preşedinte al Senatului, Mircea Geoană, a declarat în 2008 venituri anuale din indemnizaţie de 53.433 de lei, premierul şi fostul preşedinte al Senatului, Nicolae Văcăroiu de câte 62.075 de lei, iar şefului statului 67.097 de lei, sunt funcţionari publici parlamentari care au câştigat mai mult.

Următoarele locuri în ierarhia câştigurilor sunt ocupate de funcţionari-şefi de la Camera Deputaţilor, respectiv şeful departamentului Secretariat Tehnic, Giorgică Tobă (76.564 de lei), şeful Departamentului Legislativ, Cristian Ionescu (76.269 de lei), secretarul general adjunct, Nicolae Sfăcăreanu (73.794 de lei) şi director CIC - DPCD, Daniel Marin (72.317 de lei).

Între cei cu remuneraţii peste medie se numără şi secretarul general al Senatului, Dan Vasiliu(72.162 de lei), care a fost senator al PD între 1992 - 2000. Acesta este urmat de directorul Direcţiei Buget-Financiar şi Contabilitate, Elena Deaconescu (71.678 de lei).

Totodată, la Camera Deputaţilor, directorul Direcţiei Generale pentru Afaceri Externe, Nadia Valentina Ionescu, a obţinut un salariu anual de 71.615 de lei, în timp ce Vasile Lapteş - director Direcţia pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicare - a beneficiat de 70.282 de lei, iar Marian Boţocan - şef de serviciu în aceeaşi Direcţie - 67.577 de lei.Peste 16 şefi din Parlament câştigă mai bine decât preşedintele, iar 21 mai bine decât premierul. În categoria salariilor mai mari decât ale primului-ministru, sau a preşedintelui Senatului, se numără directorul Direcţiei de Achiziţii Publice din Camera Deputaţilor, Drosu Tararache (66.727 de lei), urmat de directorul Direcţiei pentru Organizarea şi Evidenţa lucrărilor Biroului Permanent, Gabriel Stecoza (66.380 de lei) şi de directorul Direcţiei Deconturi pentru Deputaţi, Mariana Bucur (65.513 de lei). De asemena, fostul director al grupului parlamentar PDL, Dana Iulia Vasiliu, a obţinut un salariu de 64.043 de lei, iar directorul general al Direcţiei pentru Dezvoltare, Cornel Cochinţu - 63.735 de lei.

De asemenea, mai mult de 20 de persoane cu funcţii de conducere şi statut de funcţionar public parlamentar au fost remuneraţi anual cu salarii mai mari decât indemnizaţia de bază a unui parlamentar, respectiv între 53.000 şi 63,000 de lei. Pe de altă parte, însă, o serie de funcţionari publici parlamentari au evitat să-şi completeze veniturile în declaraţia de avere, precizând doar că sunt "conform fişei fiscale".