MENIU

Ungurul ucis în Bolivia dorea să formeze o armată care să apere regiunea autonomă Santa Cruz

Foto: openesf.net

Cetăţeanul maghiar, ucis în Bolivia împreună cu un român şi un irlandez, a dat un interviu testament unei televiziuni maghiare. Interviul, realizat anul trecut, urma să fie difuzat în caz că bărbatului urma să i se întâmple ceva. Eduardo Rozsa Flores a mărturisit că merge în Bolivia ca să recruteze o forţă armată şi să apere autonomia regiunii Santa Cruz. Autorităţişle boloviene susţin însă că Flores, românul şi irlandezul ucişi ar fi pus la cale asasinarea preşedintelui Evo Morales.

Eduardo Rózsa Flores, ungurul ucis de poliţia boliviană şi acuzat că intenţiona să îl asasineze pe preşedintele Evo Morales, a lăsat în urmă o înregistrare video, în Ungaria, explicând că se va întoarce în locul de baştină, Santa Cruz, pentru a forma o armată ca să apere regiunea.

Rózsa, cunoscut în Ungaria ca scriitor, actor şi luptător în războiul din Balcani, a spus că a decis să acorde un interviu în septembrie, pentru o televiziune ungară, în caz că i se va întâmpla ceva. El spunea că se va duce să apere autononia provinciei estice Santa Cruz, care se opune lui Morales.

"Nu mă duc acolo să organizez un atac în La Paz şi să-l alung pe preşedinte, nici nu trece aşa ceva prin mintea celor de acolo", a spus el în interviu. "Suntem pregătiţi ca, în câteva luni, în cazul în care coabitarea nu funcţionează sub autonomie, să proclamăm independenţa şi să formăm o ţară nouă", a spus Rozsa. El a precizat că a fost invitat de opozanţii politici ai lui Morales, dar nu a spus cine îi finanţa misiunea.

Rozsa, în vârstă de 49 de ani, a fost ucis de poliţie joi, într-un hotel din Santa Cruz, operaţiune în care au murit şi un irlandez şi un român. Alte două persoane au fost arestate, iar Bolivia susţine că străinii erau implicaţi într-un complot pentru asasinarea lui Morales şi a altor politicieni.