MENIU

Una dintre cele mai mari biserici catolice din Transilvania se află la Dumbrăveni

Foto: RTV
Pensiunile din Dumbrăveni nu sunt fortificate, însă toate amintesc de vremurile de legendă din Evul Mediu

În stânga, deal. În dreapta, deal. În faţă: peşte! Ascunse printre dealuri, lacurile par a fi un loc al surprizelor. Deşi oraş, străzile Dumbrăveniului sunt învăluite de linişte la orice oră a zilei. Poate şi de aceea turiştii care merg în judeţul Sibiu îl aleg ca destinaţie pentru concedii. Dacă mai adaugi şi bisericile monument, pădurile răcoroase şi lacurile ascunse printre dealuri, pare a fi un loc numai bun de relaxare.

La poale de coline, la 3 kilometri de oraş, apărate de ziduri de papură şi stuf, se întind la soare lacurile de lângă Dumbrăveni. Liniştea e întreruptă doar de vântul care face slalom printre copaci, de păsările care îşi cântă nevoile şi bucuriile deopotrivă şi de pescarii care urlă de bucurie când în ac au agăţat un somotei de vreo 5 kilograme.

Pe marginea lacurilor, încă nu au apărut cabane. Însă turiştii pot să îşi întindă corturile şi să adoarmă ascultând greierii. Asta după ce s-au săturat de momit şi mulinat într-una. Are balta peşte.

Dar Dumbrăveniul atrage sute de turişti şi prin istoria sa. În centrul oraşului tronează Biserica Catolică Armenească, una dintre cele mai mari din toată Transilvania.

Comunitatea armenilor s-a tot micşorat de-a lungul timpului. La Dumbrăveni mai sunt acum doar 18 armeni, care, o dată la două săptămâni, vin la slujba de duminică. La câteva minute de oraş, e o altă biserică monument unde doar o dată pe an se oficiază ceremonia religioasă. Biserica Evanghelică din Şaroşul pe Târnave. Aici se retrăgeau sătenii odinioară, când erau atacaţi.

După ce iniţial a fost distrusă de atacurile unor hoarde tătare, această biserică a fost reconstruită total în secolul al xv-lea, însă de această dată cu tot cu aceste fortificaţii atât de trainice încât au rezistat câteva sute de ani 14.03

Pensiunile din Dumbrăveni nu sunt fortificate, însă toate amintesc de vremurile de legendă din Evul Mediu. Cel puţin, la nivel culinar.

O noapte de cazare în Dumbrăveni nu depăşeşte 130 de lei. Iar dacă vă gândiţi să rămâneţi şi peste zi, luaţi în calcul şi o plimbare cu căruţa prin împrejurimi sau o cură de relaxare la piscină.
Mai multe articole despre:
Sibiu All Inclusive Dumbrăveni