MENIU

Un test de urină ar putea determina riscul unui fumător de a face cancer pulmonar

Foto: dailymail.co.uk

Cercetătorii de la Universitatea din Minnesota susţin că prezenţa în urină a unui metabolit carcinogen (NNAL) care se găseşte, de obicei, în fumul de ţigară, poate determina riscul unui pacient de a face cancer pulmonar.

Pentru a evalua impactul metabolitului NNAL, cercetătorii au cuprins în studiu 246 de fumători cu cancer pulmonar şi 245 de fumători sănătoşi, pe o perioadă de 10 ani. În urma cercetărilor, s-a dovedit că fumătorii care aveau un nivel mediu de NNAL erau supuşi unui risc cu 43% mai mare de a face cancer pulmonar, faţă de cei cu un nivel scăzut de NNAL în urină.

Potrivit medicilor de la Universitatea din Minnesota, fumătorii care aveau o concentraţie mare de nicotină şi de NNAL în urină erau supuşi unui risc de 8,5 ori mai mare de a se îmbolnăvi de cancer pulmonar faţă de fumătorii care aveau concentraţii mici.

"Fumatul a fost dintotdeauna considerat un factor de risc pentru cancerul pulmonar, dar nu am ştiut niciodată de ce unii fumători dezvoltă, de-a lungul timpului această boală şi alţii nu", a spus specialistul în sănătate publică de la Universitatea din Minnesota, Jian-Min Yuan, în cadrul celei de-a 100-a ediţii a Conferinţei Anuale a Asociaţiei Americane de Cercetare a Cancerului.

Yuan a adăugat că, deşi fumatul poate provoca apariţia cancerului pulmonar, există peste 60 de substanţe carcinogene în fumul de ţigară şi identificarea cu acurateţe a acelor carcinogeni este importantă pentru determinarea exactă a riscurilor la care se supun fumătorii.

Mai multe articole despre:
test studiu cancer risc fumător ţigară urină pulmonar