MENIU

Un prim deţinut de la Guantanamo a ajuns în Franţa, dar nu va putea merge în spaţiul Schengen

Foto: news.bbc.co.uk

Algerianul Lakhdar Boumediene, în vârstă de 42 de ani, fost deţinut la Guantanamo achitat de justiţia americană, a sosit vineri în Franţa, fiind primul fost deţinut primit de o ţară europeană în urma unei cereri în acest sens a preşedintelui Barack Obama

"Lakhdar Boumediene a sosit astăzi în Franţa venind de la centrul de detenţie Guantanamo", a anunţat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Eric Chevallier, fără a preciza unde anume în Franţa se află algerianul. "Acum este liber şi vrem ca Lakhdar Boumediene să-şi poată relua o viaţă normală. Guvernul a preconizat îngrijiri medicale, în cazul în care starea sa de sănătate o cere", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Potrivit avocatului său american, Robert Kirsch, Lakhdar Boumediene, care a fost adus în Franţa cu un avion militar, urmează să fie internat într-un spital pentru câteva zile, pentru a fi supus unor analize. Guvernul francez îi va pune apoi la dispoziţie un apartament, pentru a se readapta la o viaţă normală şi mijloacele pentru a se integra în societate (calificare, ajutor pentru căutarea unui loc de muncă, etc), potrivit unei surse apropiate dosarului. Fostul deţinut urma să fie întâmpinat în Franţa de soţia şi cele două fiice ale sale, care în timpul detenţiei lui s-au aflat în Algeria.

Fostul deţinut va dispune în Franţa de o viză teritorială limitată, ceea ce înseamnă că nu va putea circula liber în spaţiul Shengen, aceasta fiind una dintre principalele preocupări ale ţărilor din UE care refuză să găzduiască deţinuţi de la Guantanamo. 
Algerianul era închis de mai mult de şapte ani şi era în greva foamei din decembrie 2006, din care ieşise de curând. În timpul grevei foamei, el a fost alimentat forţat de câte două ori pe zi, cu ajutorul unui furtun introdus pe nări, prin care i se introducea în stomac un lichid proteic.


Arestat în toamna anului 2001 cu alţi cinci algerieni în Bosnia, unde locuia legal, Lakhdar Boumediene fusese predat autorităţilor americane fiind suspectat că pregătea un atentat împotriva ambasadei americane la Sarajevo. El a fost apoi transferat la Guantanamo în primele zile după deschiderea acestui centru de detenţie, împreună cu ceilalţi cinci. Acuzaţiile au fost retrase rapid, dar toţi cei şase au rămas în detenţie.

După cinci ani de demersuri judiciare şi o decizie a Curţii Supreme în cazul său, abia în noiembrie 2008 Lakhdar Boumediene şi alţi patru algerieni au fost achitaţi definitiv de un judecător federal american. Magistratul criticase administraţia Bush pentru lipsa de dovezi în sprijinul acuzaţiilor aduse.

Franţa este prima ţară din UE care primeşte un deţinut eliberat de la Guantanamo care nu este nici cetăţean francez, nici rezident. Gestul Franţei, care va fi urmată de alte ţări europene, intervine după ce preşedintele american a promis că va închide Guantanamo şi a cerut ajutorul Europei în acest sens.

Mai multe articole despre:
Guantanamo deţinut