MENIU

Un preot italian afirmă că rolul camerelor de gazare naziste era de dezinfecţie

Foto: australiafreepress.org

Camerele de gazare din lagărele de concentrare naziste erau folosite pentru dezinfectare, a afirmat un preot italian, precizând că nu ştie dacă acestea au provocat sau nu decese, informează AFP.

"Ştiu că au existat camere de gazare cel puţin pentru dezinfecţie, dar nu aş şti să spun dacă au provocat decese sau nu, pentru că nu am aprofundat problema", a declarat preotul Floriano Abrahamowicz într-un interviu pentru cotidianul Tribuna din Treviso.

Abrahamowicz, liderul comunităţii integriste catolice a Frăţiei Sfântului Pius al X-lea pentru nord-estul Italiei, a făcut aceste declaraţii după scandalul provocat de episcopul Richard Williamson, a cărui excomunicare a fost anulată de Papă, deşi acesta făcuse declaraţii controversate cu privire la Holocaust.

Într-un interviu acordat televiziunii suedeze difuzat în urmă cu o săptămână, Williamson declarase: "Cred că nu au existat camere de gazare. Cred că între 200.000 şi 300.000 de evrei au murit în lagărele de concentrare, dar niciunul în camere de gazare".

"Williamson a fost cu siguranţă imprudent să se pronunţe asupra chestiunilor tehnice", a spus Floriano Abrahamowicz care, subliniind că el însuşi este de origine evreiască, a dat asigurări că "este imposibil ca un catolic să fie antisemit".

Preotul italian vede în această polemică o manevră "împotriva Vaticanului".

"Ceea ce se poate critica în ceea ce priveşte tragedia Holocaustului este că i se acordă supremaţie prin comparaţie cu alte cazuri de genocid. Dacă monseniorul Williamson ar fi negat la televiziune genocidul a 1,2 milioane de armeni comis de turci, nu cred că ziarele ar fi vorbit despre declaraţiile sale în acelaşi mod", a adăugat preotul italian.
Mai multe articole despre:
preot nazism