MENIU

Un pensionar a fost nevoit să plătească un impozit de 700 de lei, pentru un câştig de şase lei

Foto: RTV
Pentru un sold de 6 lei, banca i-a încasat unui pensionar o dobândă de 5 lei

Caz incredibil la Galaţi. Pentru un câştig de şase lei, un pensionar a fost nevoit să plătească 700 de lei. Povestea a sosit pe adresa martorocular.

În urmă cu câţiva ani, Marin Petrescu a făcut un împrumut la o cooperativă de credit. A restituit suma şi, în plus, încă şase lei. Banca i-a calculat o dobândă de cinci lei şi dividende de un leu, bani pentru care Finanţele au încasat un impozit de un leu. De aici a început calvarul.

"Medicul de familie mi-a cerut adeverinţă de asigurat şi mi s-a părut ciudat ştiind că sunt pensionar şi am contribuit 40 de ani. La casa de pensii mi s-a calculat un impozit de 705 lei. Sunt mulţi când trebuie să-i dai şi n-ai de unde", a spus pensionarul Marin Petrescu.

Situaţia incredibilă porneşte de la un ordin al ministrului Sănătăţii din 2006, potrivit căruia pensionarii care obţineau şi alte venituri erau obligaţi să plătească o contribuţie la asigurările de sănătate. Ce conta că, aşa cum era cazul lui Marin Petrescu, venitul era de 700 de ori mai mic decât contribuţia.

"Moral, sentimental sunt alături de aceşti oameni, dar nu pot să încalc legea. Şi noi suntem verificaţi de Curtea de conturi şi nouă ni se impune să încasăm toate sumele", a precizat preşedintele CJAS Galaţi, Olimpia Buzia.

Din august 2008 legea s-a modificat, iar pensionarii sunt scutiţi de la plate acestor contribuţii, chiar dacă obţin şi alte venituri. Din păcate însă, nu se aplică retroactiv pentru perioada 2006-2008. Aşa că, în evidenţele casei judeţene de sănătate alte 4.000 de gălăţeni sunt în situaţia lui Marin Petrescu.
Mai multe articole despre:
impozit dobândă pensionar credit pensie