MENIU

Un partid împotriva muncitorilor străini este marele învingător în alegerile locale din Geneva

Foto: swisstraveling.com

Un partid populist local, Mişcarea Cetăţenească din Geneva (MCG), al cărui principal argument electoral a fost denunţarea muncitorilor veniţi din Franţa, a fost duminică marele învingător în alegerile pentru Parlamentul cantonului Geneva, relatează AFP.

MCG, care a avut sloganul "Geneva şi cetăţenii Genevei pe primul loc", asigură că există o legătură directă între prezenţa muncitorilor francezi care trec frontiera şi nivelul de şomaj din Geneva, cel mai ridicat din Elveţia (7% în septembrie faţă de 3,9% la nivel naţional). Potrivit liderului MCG, Eric Stauffer, Geneva "riscă să devină o deversare pentru cei 2,9 milioane de şomeri francezi".

Alegătorii, confruntaţi cu criza economică, s-au dovedit sensibili la acest argument, permiţând partidului aproape să-şi dubleze reprezentarea în Parlamentul regional, de la 9 la 17 locuri. MCG devine astfel a doua forţă politică din canton, în urma Partidului Liberal, de dreapta, care obţine 20 de locuri.

Partidul populist de dreapta UDC, familiar cu discursul xenofob, a încercat să lupte cu MCG prin atacarea aceleiaşi probleme a muncitorilor veniţi din Franţa, dar a suferit o înfrângere, trecând de la 11 la 9 locuri.
Partidul UDC al dreptei populiste elveţiene i-a numit pe străinii care lucrează în Geneva "pleavă" şi "infractori străini", ceea ce a provocat indignare în Elveţia, atât în presă, cât şi în rândul partidelor.

Declaraţiile au figurat într-un spaţiu publicitar de luni din cotidianul Tribune împotriva CEVA, proiectul unei linii feroviare între Geneva şi Annemasse (Alpii francezi), în plină campanie electorală pentru reînnoirea Parlamentului cantonal al Genevei.

"CEVA? Un nou mijloc de transport pentru pleava din Annemasse. Să-i expulzăm pe infractorii străini! Să nu le oferim încă o cale de acces în Geneva!", scria în spaţiul publicitar.

În afară de MCG şi Verzi (17 locuri, plus 1), toate celelalte partide au pierdut teren: cele douăă partide de centru-dreapta Partidul democrat-creştin (12 locuri) şi Partidul Radical (12 locuri) au pierdut fiecare câte un loc.

La stânga, socialiştii (15 locuri) au pierdut două locuri şi sunt acum devansaţi de ecologişti.

Mai multe articole despre:
alegeri locale rezultate Geneva