MENIU

Un mini-portret făcut de Dali soţiei sale Gala, expus de fundaţia care poartă numele pictorului

Foto: NewsIn

Pictura lui Salvador Dali, despre care se spune că ar fi primul portret făcut soţiei sale, Gala, va fi expusă, începând de joi, de Fundaţia care poartă numele pictorului.

Pictura realizată în ulei, numită "Gala", cu dimensiuni de 13,7/9,2 centimetri, va fi expusă în cadrul unui montaj special creat pentru această ocazie de Pep Canaleta.

Salvador Dali a cunoscut-o pe Gala Éluard în 1929, când aceasta era căsătorită cu poetul Paul Éluard. După ce s-au cunoscut, Gala, pe numele său adevărat Elena Ivanovna Diakonova, a devenit soţia şi muza pictorului, iar cei doi au fost nedespărţiţi până în 1982, când aceasta a decedat. Dali scrie în "Viaţa secretă a lui Salvador Dali " (editura Est, 2003), că s-a îndrăgostit la prima vedere de Gala. "Era destinată să devină Grandiva mea (eroina unui roman al lui W Jensen), victoria mea. Soţia mea", scria Dali.

În partea de jos a portretului este scris "pour loliveta. Salvador Dali 1931". Oliveta este unul dintre numele de alint pe care Dali le folosea pentru Gala. "Îi spun soţiei mele Gala, Galuchka, Grandiva, Oliva (datorită feţei sale ovale şi a culorii pielii sale), Oliveta şi derivatele sale Oliueta, Oriueta, Buribeta, Buriueteta, Suliueta, Solibubuleta, Oliburibuleta, Ciueta, Liueta. Îi spun de asemenea Lionette, deoarece mârâie când se enervează, precum leul Metro-Goldwyn-Mayer", spunea Dali.

Pe baza unui portret fotografic al Galei, Dali a pictat mini-tabloul,  un portret detaliat, începând de la fumul de ţigară şi până la simbolurile pe care le-a folosit în picturile făcute între 1929 şi 1931: homarul, pasărea, scoicile, veveriţa şi furnicile. Portretul este executat delicat, iar datorită mărimii, este considerat o adevărată bijuterie.

Mini-portretul a fost achiziţionat de Fundaţia Dali, miercuri, în urma unei licitaţii a casei Sotheby, pentru 540.000 de dolari.
Mai multe articole despre:
pictură portret Salvador Dali